Mijn kind is hooggevoelig : wegwijzer voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. - Van den Daele, Ilse, ....-; T'Kindt, Linda, ....- (Tielt : Lannoo, 2011)
15 tot 20 procent van alle kinderen is hooggevoelig. Zij hebben een specifieke aanpak nodig. Hooggevoeligheid (ook wel hoogsensitiviteit of HSP - highly sensitive person - genoemd) komt heel vaak voor, maar er is relatief weinig over geweten. Wat is hooggevoeligheid precies? Hoe herken je het? En hoe ga je ermee om? Dit boek gaat uit van een positieve benadering en legt de nadruk op het ontplooien van de talenten van het kind. De auteurs tonen aan hoe je het zelfvertrouwen van een hooggevoelig kind kunt stimuleren, zodat het beter leert omgaan met prikkels van buitenaf. Een onmisbare basisgids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. Mijn kind is hooggevoelig gaat over hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit (HSP). Het begrip is nog vrij recent en kent nog maar weinig bekendheid bij ouders en leerkrachten. Toch zou HSP bij vijftien tot twintig procent van de kinderen voorkomen. De vraag kan echter worden gesteld of dit aantal wel helemaal klopt, aangezien heel wat kenmerken van HSP te
Vinden zijn bij heel wat kinderen, in het bijzonder bij kinderen met een autismespectrumstoornis, kinderen met ADHD, kinderen die hoogbegaafd zijn enz. Ilse Van den Daele en Linda T'Kindt vermelden als voornaamste kenmerken van hooggevoeligheid bij kinderen dat deze kinderen snel ontroerd zijn, veel fantaseren en dromen, zorgzaam zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben, dat ze houden van stilte, dat ze verborgen talenten hebben, vaak perfectionistisch zijn en faalangst hebben, dat ze snel overprikkeld raken enz. De auteurs zijn ervan overtuigd dat de aandacht voor het hoogsensitieve kind belangrijk is omdat emotionele schade op jonge leeftijd doorwerkt in de volwassenheid. In dit boek wordt HSP uitgebreid besproken op volgende drie terreinen: het lichamelijke, het emotionele en de hooggevoeligheid voor veranderingen van gewoonten, van omgeving en van onverwachte situaties. Aan de hand van een zelftest kunnen ouders nagaan of hun kind HSP heeft. Het werken met een zelftest biedt volgens
De auteurs heel wat voordelen in, maar houdt kan toch ook heel wat gevaren inhouden aangezien ouders zich vaak ten onrechte ongerust zullen maken. Zeker omdat deze zelftest qua betrouwbaarheid eerst fel ter discussie stond. Het is pas nadien dat de test enige betrouwbaarheid verwierf. Verder in het boek geven de auteurs verschillende tips voor het omgaan met HSP. Vele van deze tips zijn zeer algemeen, niet echt vernieuwend en toepasbaar op bijna alle kinderen. Voorbeelden hiervan zijn: zorg voor een ontspannen en veilige sfeer, verdeel een opdracht in kleine stukjes, maak veranderingen in de klas of bij speciale uitstappen voorspelbaar en concreet, vermijd al te strenge straffen, overleg met de ouders enz. Het boek is erg vlot geschreven en de vele praktijkvoorbeelden ondersteunen de tekst. Maar het gevaar bestaat dat ouders, vaak ten onrechte, wel iets zullen opmerken bij hun kind, terwijl dit soms heel normaal is in de ontwikkeling van een kind. Een theoretische en praktisch hoogst informatieve
Populair-wetenschappelijke wegwijzer voor een breed publiek betreffende de omgang met hooggevoelige kinderen. De twee Belgische auteurs zijn deskundig: de een is oprichter en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen, de ander gezinswetenschapster en begeleider van vele hoogsensitieve kinderen. Ze schrijven even helder als leesbaar voor de doelgroep (ouders, leerkrachten en hulpverleners) over de verschillende aspecten van hooggevoeligheid, zoals 'wat is het?', 'hoe uit het zich?' (onder meer door moeilijk eten en slapen), specifieke uitdagingen voor HSP-ers (concentratieproblemen, angst en zelfvertrouwen, stress en ruzie), opvoeden (ontwikkeling bevorderen in een veilige omgeving met als kader het procesmodel van Belsky), werken aan een positief zelfbeeld, beter communiceren en creativiteit stimuleren. Tenslotte volgen maar liefst dertig gouden tips voor ouders en leerkrachten. De boodschap van dit basisboek wordt handig gestructureerd door tekstkaders, tips (met als icoon
Seppe de schildpad) en veel citaten uit hun onderzoekspraktijk.
Keywords: Emoties -- Kinderen; Hooggevoeligheid