Werken met drama. - Vane, Sjaak, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2012)
Dit boek beschrijft de methodiek van het werken met drama-activiteiten binnen de sociaal-agogische beroepspraktijk. Dramatische expressie beperkt zich niet tot toneelspelen. Vertellen, bewegen en het schrijven van gedichten of verhalen komen in Werken met drama eveneens aan de orde. Stapsgewijs wordt toegelicht hoe je een activiteit aan kunt bieden. Daarbij gaat het boek in op vragen zoals: Hoe leg ik een spelopdracht uit? Hoe kan ik cliënten stimuleren om mee te doen? Hoe maak ik een verhaal spannend? Moet je zelf heel creatief zijn om met drama te kunnen werken? Ook begeleiders die geen drama-activiteiten aanbieden, vinden in dit boek aanknopingspunten voor het werken met drama. In verschillende hoofdstukken staan voorbeelden van een speelse omgang binnen de dagelijkse beroepspraktijk. Van poppenspel met een washandje tot het vertellen van verhalen onder de afwas. Werken met drama is geschreven voor beroepen binnen het social work, zoals activiteitenbegeleiders, sociaal pedagogisch hulpverleners en jeugdhulpverleners. Het boek wordt ook gebruikt op opleidingen voor dramadocent en dramatherapie. In deze geheel herziene versie worden actuele voorbeelden gegeven van de creatieve mogelijkheden van mobieltjes, de computer en het internet en is een hoofdstuk toegevoegd over het begeleiden van drama-activiteiten met specifieke doelgroepen.
Keywords: Dramatische expressie -- Methodiek