Professionele gespreksvoering. - Reekers, Martin, ....-; Spijkerman, Rupert, ....- (Amsterdam : Pearson Education Benelux, 2010)
Vakkennis alleen is niet meer voldoende als je goed wilt zijn in je vak. Instrueren, adviseren, coachen, leidinggeven, bemiddelen, onderhandelen, controleren of een professionele mening verkondigen: goede communicatievaardigheden zijn essentieel voor iedere hoogopgeleide professional. Dit boek leert je effectief communiceren aan de hand van relevante theorie en tal van voorbeelden uit de praktijk. In ieder hoofdstuk vind je opdrachten waarmee je de jouw professionele communicatievaardigheden kunt vergroten. Het boek bestaat uit drie delen. In deel een worden de basisregels van professionele gesprekvoering uitgelegd. Deel twee gaat in op complexe gespreksvaardigheden zoals het verhelderen van vragen, coachen, onderhandelen en overtuigen. In deel drie staan praktische gespreksmodellen centraal die voortbouwen op de vaardigheden uit deel twee. Zo komen onder andere het slechtnieuwsgesprek, het sollicitatiegesprek en het verkoopgesprek aan de orde. Professionele gespreksvoering is geschikt
Voor studenten aan het hoger onderwijs. Daarnaast kunnen zowel beginnende als ervaren professionals in iedere discipline het gebruiken als naslagwerk. Door de vele opdrachten kan het boek bovendien gebruikt worden als basis voor het geven van lessen en trainingen. Op de website worden verdiepende hoofdstukken aangeboden. Daarnaast vind je er voorbeelden, gespreksformulieren en schema's met deelvaardigheden die je kunnen helpen bij het maken van de opdrachten uit het boek. Dit studieboek over gespreksvoering onderscheidt zich omdat het zich richt op een brede doelgroep van hoog opgeleide professionals. Het is opgebouwd in drie delen, waarbij de eerste twee delen ingaan op gesprekstechnieken en in het laatste deel verschillende typen gesprekken centraal staan. De hoofdstukken over technieken hebben alle eenzelfde opbouw, waarbij de lezer zichzelf eerst toetst met behulp van een korte nulmeting op het onderwerp. Dit maakt hiaten in kennis en vaardigheden helder. Vervolgens worden verschillende
Technieken en theorien gepresenteerd. Afsluitend bevat ieder hoofdstuk oefeningen. Bij de gesprekstypen staat de fasering van deze gesprekken centraal. Het boek heeft een praktische insteek, is theoretisch sterk en zeer compleet. Met talrijke tekstkaders met gespreksvoorbeelden. Verkorte
Inhoudsopgave : Deel 1 Spelregels voor het voeren van gesprekken als professional 1 Professionele gespreksvoering 2 Communicatie 3 Actief luisteren 4 Het gesprek leiden Deel 2 Spelen met de spelregels in complexe gesprekssituaties 5 Complexe gespreksvaardigheden van de professiona 6 De vraag verhelderen 7 Beoordelen van gedrag 8 Coachen 9 Adviseren 10 Informatie 11 Omgaan met conflicten 12 Controleren en corrigeren 13 Onderhandelen 14 Overtuigen Deel 3 Toepassingen in soorten gesprekken 15 Het intakegesprek 16 Het slechtnieuwsgesprek 17 Het functionerings- en beoordelingsgesprek 18 Het sollicitatiegesprek 19 Het selectiegesprek 20 Het verkoopgesprek 21 Het besluitvormingsgesprek 22 Het disciplinegesprek
Keywords: Gesprekstechnieken