Helder Nederlands : met schrijf- en spreekkaders die werken. - Van den Wijngaerde, Carl-Jan, ....-; Boeykens, Tina, ....-; Vandenberghe, Bart, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2010)
Helder Nederlands biedt ondersteuning bij elke leermethode Nederlands, van een tot zes, en is een handig instrument voor al wie concreet met de Nederlandse taal en literatuur aan de slag wil. Dit naslagwerk bestaat uit vijf delen: communicatie, efficiënt taalgebruik, spelling en leestekens, taalkundig lexicon en literair lexicon. Helder Nederlands bevat talloze praktische tips en concrete voorbeelden om de vaardigheden efficiënt in praktijk te brengen. Bij de actieve vaardigheden schrijven en spreken ligt de nadruk op de bouw van een tekst; schrijf- en spreekkaders zorgen voor de nodige taalsteun. Wie inzicht heeft in de tekststructuur en weet welke stappen hij dient te zetten om tot een afgewerkte tekst te komen, is al een flink eind op weg. Verder besteedt Helder Nederlands aandacht aan correct en gepast taalgebruik. Via een duidelijk aanbod van grammatica, spelling en de belangrijkste NBN-normen kan de lezer snel de gewenste informatie opzoeken. Het laatste hoofdstuk biedt een ruim overzicht van literaire termen en de grote literaire stromingen met hun belangrijkste kenmerken. Dankzij de functionele overzichtspagina's, het handige register en de frisse lay-out is deze tweede editie nog gemakkelijker te gebruiken! Bovendien zijn de lexica uitgebreid met enkele nieuwe lemma's.
Keywords: Nederlands -- Secundair onderwijs; Nederlandse letterkunde; Nederlandse spelling; Nederlandse spraakkunst