Klein konijn en de wonderwortel. - Segers, Gunter, ....-; D'hamers, Heidi, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2010)
Klein Konijn en zijn vriendje Lowieke nemen deel aan de het jaarlijkse grote groentefeest. In de tuintjes van de andere konijntjes groeien al mooie tomaten, pompoenen en radijsjes... maar de worteltjes bij Klein Konijn en Lowieke zijn nog niet zover. Wat zullen de twee vrienden verzinnen om hun worteltjes sneller te doen groeien? Klein Konijn en zijn vriendje Lowieke zaaien worteltjes. Ze doen mee aan het jaarlijkse grote groentefeest. Ook alle andere vriendjes zijn druk bezig met zaaien van tomaten, pompoenen en prei. De zaadjes van de anderen groeien hard en Lowieke en Klein Konijn maken zich zorgen over hun worteltjes. Wat kunnen ze doen om te zorgen dat ze hard gaan groeien? Als het feest daar is, komt iedereen bij elkaar om elkaars groenten te proeven. Stevig, mooi uitgevoerd prentenboek, met illustraties in zachte tinten die tot de verbeelding spreken. Sommige illustraties beslaan de gehele pagina, andere zijn in kleinere tekeningen verdeeld over de bladzijde. De eenvoudige tekst
Staat afgedrukt in of rond de illustraties. Het wordt duidelijk hoe zaadjes groeien en het boek kan inspireren om dit zelf met kinderen te doen. Ook meten en wegen komen aan de orde. Op het achterste schutblad staat een recept voor een groentetaart met ingredinten die in het verhaal worden genoemd. Goed bruikbaar in een klassensituatie, het nodigt uit tot het verbouwen, maar ook eten van groenten. Elk jaar houden de konijnen een wedstrijd waarin de groenten die ze zelf gekweekt hebben, worden bekroond. Dit jaar willen Lowieke en Klein Konijntje ook meedoen. Nadat ze de grond hebben losgemaakt en het onkruid hebben gewied, zaaien ze worteltjes. En dan wachten ze. Ondertussen gaan ze kijken in de groentetuinen van de andere konijntjes. Ze zien radijsjes, prei, courgette, pompoen en sla. Eindelijk komen ook in hun tuintje piepkleine blaadjes boven de grond. Maar omdat het groeien zo lang duurt, proberen Lowieke en Klein Konijntje de plantjes aan te moedigen door te zingen en te dansen. Met
Resultaat, want op het groentefeest verschijnen ze met een wortel die zo groot is dat ze hem op een kar moeten laden. Om de winnaar te bepalen, proberen de konijnen eerst de groenten te wegen, maar dat mislukt. Ook meten is te moeilijk, omwille van al die verschillende vormen. Uiteindelijk maken ze van alle groenten een lekkere taart die ze heerlijk samen opeten. Een eenvoudige verhaal op maat van de jongste kleuters, zowel wat de tekst als de illustraties betreft. De taal is aangepast aan de doelgroep en wordt ondersteund door herkenbare, kindgerichte illustraties in heldere kleuren. Het lange wachten dat op het zaaien volgt, wordt mooi beschreven en voert de spanning omhoog. Ook het zoeken naar oplossingen om dingen sneller te laten gaan, zullen jonge kinderen zeker herkennen. Op de schutbladen is de weg van zaad naar wortel op een heldere manier in kaart gebracht d.m.v. prenten die via pijlen met elkaar verbonden zijn. Zo kan de kleuter al van bij het openen van het boek zien waarover
Het verhaal zal gaan.
Leeftijd: 3+
Keywords: Groenten; Natuur; Konijnen; Tuinieren