De trein van boos naar middel : een nieuw transportmiddel in oplossingsgerichte gesprekken. - Van den Berg, Frank, ....-; Bouweriks, Ernst, ....- (Amsterdam : SWP, 2012)
De trein van Boos naar Middel is een in de praktijk gevormd model dat succesvol wordt gebruikt door onderwijzers, psychologen, verpleegkundigen, coaches, mediators en managers. Het is een gespreksmethode voor iedereen die iemand wil helpen die klem zit in negatieve emoties. 'De trein' biedt een simpel (maar niet eenvoudig) systeem om vanuit die negatieve positie te komen tot positieve actie. Een houvast in woelige omstandigheden. De trein van Boos naar Middel is gefundeerd op de methode 'oplossingsgericht werken'. Die methode is creatief, praktisch en optimistisch. Zo ook dit boek. Het is een avontuurlijke tocht langs plekken waar de schrijvers hun ervaring hebben opgedaan: een opvang voor zwerfjongeren, een school, een psychiatrische kliniek, een gezin met een moeilijke puber, de coaching van een jonge wedstrijdzwemster. Ondertussen wordt het oplossingsgerichte gedachtengoed binnenste buiten gekeerd. De baron van Mnchhausen komt langs, maar ook John Nash, wiens biografie verfilmd is als 'a beautifull mind'. Elmo uit Sesamstraat doet mee, maar ook een onderzoek naar het effect van denken in metaforen. Dat heeft allemaal iets met elkaar te maken. De trein van Boos naar Middel is een boek dat u op ideen brengt. Het is bedoeld om associatief te lezen. Onderweg zult u denken: "wat grappig, wat een onzin, waar halen ze dt nu weer vandaan, wat interessant". Maar vooral: "hmmm, daar kan ik misschien iets mee..dit doet me denken aan..". En als u die alinea er dan nog eens bij pakt op een bewolkte dag, dan is het goed. De trein van Boos naar Middel voorkomt niet dat U gesprekken moet voeren over moeilijke onderwerpen. Het helpt U tijdens deze gesprekken wel een heel eind op weg.
Keywords: Gesprekstechnieken