Het handboek voor coaching - Engel, Alex J., ....- (Haarlem : Life University, 2010)
Zo'n veertig professionele coaches werkten mee aan dit volumineuze naslagwerk. Alex Engel - in de coachingbranche geen onbekende - selecteerde zorgvuldig op een veelomvattende inhoud en een optimale kwaliteit. De schrijvers, waarvan sommigen een duo vormden, schreven een hoofdstuk over hun specialisme(n). Door dit samenwerkingsverband ontstond er een standaardwerk met voldoende breedte en diepgang om coaches en coachende leidinggevenden voldoende inzicht te geven in de diverse gebruikte methodieken. Bij elkaar bevatten de boeken ruim 800 pagina's met theorieën, methodieken, modellen, technieken en formulieren voor professionele coaching. Met het lezen bent u nog geen specialist, maar de meeste hoofdstukken bieden een dusdanige volledige beschrijving, dat de lezer al direct met de methodiek aan de slag kan.
Deel 1 bevat vooral de basis van het coachen met onderwerpen als: competenties van een coach, basisvoorwaarden, het COACH-model, kernreflectie, oplossingsgericht coachen, teamcoaching, kernkwadranten, zelfanalyse, evaluaties, et cetera.
Deel 2 gaat over die elementen die te maken hebben met de gedachten en motivatie achter het gedrag van mensen. In dit deel komen onderwerpen aan bod als: de 6 denkende hoofddeksels, het Enneagram, RET, visualisaties, Voice Dialogue, PMA, NLP, de STOP-techniek, et cetera.
Het deel 3 is het deel voor de ware professional. Hierin komen ook de meer therapeutische, spirituele en diepgaande methodieken aan bod, zoals: wederom het Enneagram, Enermations, systemisch coachen, functionele analyse, het Chakramodel voor personal coaching, lichaamswerkvormen, kwantumbewustzijn in coaching, et cetera.
3. Transformational coaching
Keywords: Coaching -- Management; Leidinggeven