Bouwkundige termen : verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie. - Haslinghuis, E. J. (Edward Johannes), 1881-1972; Janse, Herman, 1926-2006 (Leiden : Primavera, 2005)
De totaal ca. 6000 trefwoorden in dit boek behandelen materialen, technieken, onderdelen van gebouwen, gereedschappen en beroepen van hen die bij de bouw van een gebouw betrokken zijn. Tevens zijn er historische, dus oude bouwkundige termen en citaten opgenomen. De oudste vermelding van een term in schriftelijke bronnen is vermeld en de evolutie die het woord en de betekenis in de loop der tijden heeft doorgemaakt, is toegelicht. Ook aan regionale bijzonderheden in terminologie en bouwhistorie is veel aandacht besteed. Terminologie uit de molenbouw is eveneens opgenomen. De gebruikswaarde van het boek op langere termijn is gewaarborgd doordat ook de termen die rond 1950 in de 'moderne bouw' werden gebruikt zijn opgenomen. Het glossarium leidt de gebruiker naar de juiste vertaling van termen in het Engels, Frans en Duits en andersom. De ruim 3900 literatuurverwijzingen ten slotte, die voor deze vijfde druk eveneens zijn bijgewerkt, maken het boek tot een onmisbaar naslagwerk voor iedere kunst-, bouw- en architectuurhistoricus. In het woordenboek zijn vrijwel alle bekende architectuur- en bouwhistorische termen van de westerse architectuur opgenomen. Nadat in 1918 begonnen is met onderzoek, verscheen in 1953 de eerste druk. Het geheel is geïllustreerd met tekeningen in zwart-wit. Met literatuuropgave en glossarium, waarin de vergelijkende Engelse, Franse en Duitse termen zijn terug te vinden. Bedoeld voor architecten en geïnteresseerden in de bouw(historie). In deze vijfde, geheel opnieuw bewerkte en aangevulde druk zijn circa 140 nieuwe termen ingevoegd.
Keywords: Architectuur -- Woordenboeken