Oost tegen West, Noord tegen Zuid : de wereldgeschiedenis vanaf 1950. - Van den Wijngaert, Mark, 1940-; De Prins, Herman, ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
De verhoudingen tussen Oost en West en Noord en Zuid kennen een voortdurende dynamiek. Dit boek geeft een inzicht in de bloeiende aspect van de hedendaagse wereldgeschiedenis, van de Koude Oorlog tot de opkomst van de nieuwe economische groeilanden in Oost en Zuid.Bijna een halve eeuw werden de internationale relaties beheerst door de Koude oorlog tussen twee concurrerende machtsblokken onder leiding van Washington en Moskou. parallel met de rivaliteit tussen Oost en West groeide de kloof tussen Noord en Zuid, tussen de noordelijke industrielanden en hun grondstoffenleveranciers in het zuiden. De ineenstorting van de Sovjet-Unie voorafgegaan door de implosie van het Oostblok - gesymboliseerd door de val van de Berlijnse Muur- veroorzaakten een kortstondige euforie in het Westen. Maar nadien kwam de wereldpolitiek in de ban van etnische, culturele en religieuze conflicten, wat tot chaos en onzekerheid leidde. Internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, probeerden met wisselende kansen de orde te herstellen. Aanvankelijk domineerden de Verenigde Staten politiek en militair de internationale scèene. Na het verdwijnen van de ideologische verschillen leek de weg vrij voor een globalisering van de wereldeconomie. Maar het opkomen van de landen als China, India en Brazilië, deed opnieuw rivaliteit ontstaan over de steeds schaarsere grondstoffen en energiebronnen. Het machtsmonopolie van Washington en het Westen werd daardoor aangetast.
Keywords: Internationale politiek