De komst van de massademocratie. - Van de Casteele, Eric, ....- (Gent : Academia Press, 2011)
Dit boek biedt een orinterende geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden en het huidige België van de late middeleeuwen tot de Eerste Wereldoorlog. Aan de vooravond van WOI was de weg naar de massademocratie geplaveid. Toen waren de traditionele Belgische politieke partijen ontstaan. Toen waren de sociale bewegingen in volle ontwikkeling. Toen kende België reeds zijn drie grote breuklijnen: de levensbeschouwelijke, de sociaaleconomische en de communautaire. De oorsprong van de democratie, van de politieke conflicten en van de politieke partijen ligt in een soms ver, soms minder ver verleden. De auteur wil dat verleden alle eer aandoen. Niet omwille van een nostaltisch teruggrijpen, maar omdat respect voor de tijden, hun verwezenlijkingen en hun mislukkingen noodzakelijk is. Geschiedenis is universeel. Het is een samenspel van menselijke verlangens en frustraties, van filosofie en politiek, van demografie en economie, van macht, invloed en sociale verhoudingen, van drang naar vrijheid
En gelijkheid, van vooruitgaan en terugkeren. Een synthetische ontrafeling daarvan biedt feitelijke kennis, inzicht en historisch houvast. De politieke en sociale democratie is te belangrijk en tegelijk te broos om haar antecedenten en haar kenmerken niet te kennen. Kennis is een waarborg voor het behoud van de democratie. Wie niet weet, wordt snel misleid. Wie de geschiedenis van zijn land kent, is beter in staat het mondiale gebeuren te vatten. België was, is en blijft politiek en economisch knooppunt van Europa. In dit boek wordt er daarom meer dan eens over de grenzen gekeken. Nu en dan wordt de geschiedenis van het eigen land in dat van Europa gentegreerd. En omgekeerd. Eric Van de Casteele is docent geschiedenis en actualiteit, leerstelsels en instellingen aan de Arteveldehogeschool te Gent. Hij was voordien als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de KU Brussel, publiceerde in week- en maandbladen, leverde bijdragen voor de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging en is
Medewerker van Knack. In 2008 ontving hij de mediaprijs Het Gouden Lampje van de Leuvense Universitaire Werkgroep Literatuur en Media.
Keywords: België -- Geschiedenis