Geschiedenis van de niet-Euclidische meetkunde. - van Gulik-Gulikers, Iris, ....- (Utrecht : Epsilon, 2005)
In deze Zebra maak je kennis met een ander soort meetkunde dan je bent gewend. Bijvoorbeeld, volgens de niet-Euclidische meetkunde vormen de drie hoeken van een driehoek samen geen 180 graden. Aan deze bijzondere meetkunde is een hele geschiedenis vooraf gegaan. Dit boekje begint ruim 2000 jaar geleden bij de Elementen van Euclides en laat zien hoe er door de eeuwen heen discussie over meetkunde was. Een van deze opvattingen speelt een rol in afbeeldingen van Escher. De opgaven en opdrachten maken het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met verschillende soorten meetkunde. Deeltje 21 uit een reeks met wiskundige onderwerpen die buiten het normale wiskundecurriculum van vwo-leerlingen vallen, maar die interessant zijn als verrijkingsmateriaal of als keuzeopdracht in vwo-5 en vwo-6. Hoewel meetkunde geen groot onderdeel van het totale leerplan is, vinden leerlingen het een interessant terrein. En dan is het onderzoeken van de consequenties van het postulaat van de evenwijdige lijnen best uitdagend en opeens zeer inspirerend als er een nieuwe wereld voor ze open gaat. De basistekst geeft duidelijk richting, is helder en daardoor ook geschikt voor zelfstudie. Het laatste hoofdstuk bevat enige globaal beschreven onderzoeksopdrachten, waarbij een leerling in de regel wel begeleiding nodig heeft. De docentenhandleiding met uitwerkingen en beoordelingsschema's van de praktische opdrachten kan bij de auteur via e-mail worden opgevraagd
Inhoudsopgave : 1. De Elementen van Euclides 2. Bewijzen van het 'parallellenpostulaat' 3. Grondleggers van de niet-Euclidische meetkunde 4. Een model van de elliptische meetkunde 5. Een model van de hyperbolische meetkunde: de Poincaré-schijf 6. Onderzoeksopdrachten
Keywords: Niet-Euclidische meetkunde