Een koele blik op de waarheid : bewijzen en redeneren in de wiskunde. - Verhulst, Ferdinand, 1939- (Utrecht : Epsilon, 2007)
Over 'wat waar is' kun je flink van mening verschillen. In de wiskunde kun je van alles berekenen en ook vermoedens hebben over het waar zijn van allerlei beweringen. Deze zebra houdt zich bezig met de vraag wat een bewijs is en welke dingen bewijsbaar zijn. Daarvoor zijn er verschillende methoden die worden opgesomd, maar vaak is een tamelijk onverwachte gedachtengang effectief. Dit laten we zien aan de hand van een groot aantal voorbeelden uit de getaltheorie en de vlakke meetkunde. De Zebra-reeks is bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van het vwo. De ondertitel van dit deeltje is 'Bewijzen en redeneren in de wiskunde'. De nadruk ligt dan ook op het kennismaken met enkele vormen die wiskundige bewijzen kunnen hebben: bewijs uit het ongerijmde, volledige inductie, herleiding tot een bekende waarheid. Dit gebeurt aan de hand van duidelijke voorbeelden. In opgaven kan de leerling oefenen met die manieren van denken, zodat dit boekje geschikt is voor het invullen van de keuzeruimte in het wiskundecurriculum. Met de inleiding over bewijzen in de rechtspraak en andere vakgebieden, en door het aanstippen van de gedachten van de intuïtionisten en van Gödel, is Verhulst er goed in geslaagd de wiskundige manier van denken te karakteriseren.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. Wat is bewijsbaar? 3. Voorbeelden van bewijzen 4. De stijl van een wiskundig bewijs 5. De regels van het spel 6. Aanwijzingen bij opgaven, opdrachten 7. Websites en Literatuur
Keywords: Wiskunde