Zie wie ik ben : autisme in woord en beeld. - Van Peer, Cis, ....-; Renodeyn, Stef, ....- (Tielt : Lannoo, 2012)
Men ziet autisme vaak als een extreme vorm van geslotenheid, terwijl de aandoening vele vormen kan aannemen. Deze acht portretten van autisten zijn bedoeld om stereotypen te doorbreken. Hoe vinden zij houvast in een voor hen vreemde en vaak vijandige wereld? Authentieke portretten van mensen met autisme 'Ik zie pluspunten in die rare hersenkronkels en die andere manier van denken: ze stimuleren mijn creativiteit. Ik ben er zeker van dat ik mijn autisme zal kunnen integreren in mijn leven. Er zijn mensen die alleen maar mijn autisme zien en niet langer de Annelies die zo veel meer is. Zover mag het bij mij niet komen. Ik ben Annelies... met een klein stukje autisme.' Nog te vaak leeft het beeld dat autisme gelijk zou staan aan extreme geslotenheid, waarbij de betrokkene helemaal in een eigen wereld vastzit. Maar autisme verschijnt in veel meer vormen dan dit klassieke plaatje. Zie wie ik ben wil de gangbare stereotypen doorbreken en de mensen achter het autisme laten zien. Centraal staat
De vraag hoe ze zich een weg banen door een voor hen vreemde en vaak vijandige wereld. Waar voelen ze zich thuis? Waar vinden ze - letterlijk en figuurlijk - houvast en zekerheid? Fotograaf Stef Renodeyn heeft zelf autisme. In zijn foto's weet hij op een heel eigen manier de kern van autisme te vatten. Cis Van Peer gaat op zoek naar het verhaal achter de beelden en zorgt voor acht indringend geschreven portretten. In dit fotoboek maak je kennis met een heleboel mensen met autisme. Verwacht hier echter geen wetenschappelijke uiteenzetting; dit werk is de kijk op de stoornis door de lens van een fotograaf die zelf autisme heeft. Cis Van Peer voorziet de foto's van commentaar en laat de betrokkenen of hun ouders aan het woord. Deze getuigenissen tonen dat niemand hetzelfde is. Zo is Jordy, een jongen van twaalf, weinig spraakzaam en het liefst alleen, terwijl Nina al vijftien jaar op gedreven wijze lesgeeft in het beroepsonderwijs. Roos en Sam hebben allebei autisme en zijn al drie jaar een
Koppel, Nina is getrouwd met iemand zonder autisme en samen hebben ze een zoontje. Natuurlijk gaan de zaken niet altijd vanzelf, de impact van het autisme op het dagelijks leven is immers niet te onderschatten. Voor Peter Vermeulen, voorzitter van Autisme Centraal en schrijver van het voorwoord, is dit boek een oproep aan de wereld om af te komen van stereotypen en misverstanden. Maar misschien moeten we vooral de sterke zwart-witfoto's voor zich laten spreken, die echt weten te raken.
Keywords: Autisme