De gereedschapskist van de maatschappelijk werker : cliëntgericht multimethodisch maatschappelijk werk - de Mönnink, Herman, 1951- (Amsterdam : Reed Business, 2012)
Een geordende 'gereedschapskist' voor maatschappelijk werker beschreven: dat stond Herman de Mnnink voor ogen bij het schrijven van dit boek. Het clintgericht multimethodisch maatschappelijkwerkmodel (MMMW-model) dat in dit boek wordt beschreven, biedt een degelijke gereedschapskist, die de methodische praktijk van maatschappelijk werkers onderbouwt. De methodische competentie wordt echter pas waardevol als ze gefundeerd is op heldere, ethische, filosofische en theoretische grondslagen, die ook in het boek worden beschreven.De ontstress- en empowermentaanpak speelt hierin een belangrijke rol. Deze aanpak behelst het opsporen en neutraliseren van spanningsbronnen (ontstressen) en het aanboren van krachtbronnen (empowerment), waarbij gebruikgemaakt wordt van drie denkstappen:1 de persoonlijke archiefkast (PAK); 2 psychosociale stressanalyse (PSA); 3 psychosociale stressbegeleiding en -behandeling (PSB).Ook wordt de theoretische grondslag van de maatschappelijke aanpak beschreven, de ISET
De integrale Stressreductie en Empowermenttheorie. De iSET onderbouwt het werken aan duidelijke doelen en meetbare resultaten van de maatschappelijk werker op wetenschappelijke wijze.De gereedschapskist van de maatschappelijke werker:biedt de beginnende maatschappelijke werker een stevige basisbiedt de ervaren maatschappelijk werker een gedegen naslagwerk en een hulpmiddel om het beroepsmatig handelen te legimiteren en helder te positionerenbiedt opleiders een toegankelijke systematiek voor analyse en aanpak van reflectie over de grondslagen van het vakhelpt teams doordat zij steun ontlenen aan de eenduidige multimethodsiche taal voor diverse doelen, zoals gezamelijke profilering van het vak, intervisie, functiewaardering, registratie en kwaliteitszorg. Het MMMW-model biedt de eenheid en eenduidigheid die voorwaarden zijn voor intercollegiale toetsing.De belangrijkste wijziging van de vierde druk ten opzichte van de derde druk is de onlinetoevoeging StudieCloud.
Keywords: Maatschappelijk werk -- Methodiek