Rekenen : een hele opgave : deel 2. - van Vugt, Joep M. C. G., ....-; Wösten, Anneke, ....- (Baarn : ThiemeMeulenhoff, 2011)
Rekenen, dat leren basisschoolleerlingen niet om het rekenen zelf, maar om met rekenen een basis te leggen voor hun functioneren in de samenleving. Rekenen staat immers niet los van de realiteit: het speelt in alle facetten van het leven een rol. Daarom is het goed dat leerlingen, als ze de grondbeginselen van het rekenen eenmaal onder de knie hebben, worden uitgedaagd met rekenactiviteiten die een duidelijke relatie hebben met de wereld om hen heen. De methode 'Rekenen: een hele opgave' bieden studenten en leerkrachten een uitstekende basis voor het geven van dergelijk contextueel rekenonderwijs. naast 'Rekenen: een hele opgave' is er nu 'Rekenen: een hele opgave' deel 2. et boek bouwt voort op Rekenen een hele opgave. Deel 1 maar stelt moelijker' zaken aan de orde: grotere getallen (boven de 100), breuken, procenten en verhoudingen worden aangeboden in een realistische context. Dat geldt ook voor het metrieke stelsel en begrippen als decameter, hectogram, kiloliter. De student leert hoe hij deze onderwerpen op zo'n manier aan leerlingen kan aanbieden dat ze er niet alleen mee leren rekenen, maar ook begrijpen waarom ze dat leren en wat ze ermee kunnen. Verder besteedt het boek aandacht aan dyscalculie. Dit onderwerp zal in de komende jaren een belangrijke rol in het onderwijs gaan spelen. Toetsen, strategieschema's en observatieschema's worden als extra bij de leerstof aangeboden.
Keywords: Rekenen -- Basisonderwijs; Rekenen -- Didactiek