Mijn tweede Van Dale voorleeswoordenboek. - Letterie, Martine, ....-; Gerritsen, Paula, ....-; Sluyzer, Betty, 1953- (Utrecht : Van Dale Lexicografie, 2011)
Mijn tweede Van Dale is een kleuterwoordenboek om uit voor te lezen. 'Mama wat is verliefd? 'Oma, wat betekent blozen? 'Pap, mijn juf zegt dat ik verlegen ben. Wat is dat? Tja, geef daar maar eens antwoord op. Dit speelse voorleeswoordenboek bevat 1000 woorden die lasting zijn om aan kleuters uit te leggen. De betekenis van de woorden wordt verklaard in verhaaltjes, versjes en tekeningen. Het voorlezen, de tips en opdrachtjes nodigen uit tot interactie en helpen bij het onthouden van de woordbetekenissen. - De opvolger van Mijn eerste van Dale - 1000 lastig uit te leggen woorden - Bij ieder trefwoord een verhaaltje of versje en vrolijke tekening in kleur - Met eenvoudige definities - Tips en opdrachtjes voor gebruik thuis en op school - Achterin: een themalijst trefwoorden op onderwerp Waar het voorleeswoordenboek Mijn eerste Van Dale zich richtte tot peuters, schuift Mijn tweede Van Dale op naar de kleuters. Het wil hen helpen hun woordenschat uit te breiden, maar profiteert zelf ook
Van het uitgebreidere vocabularium en vooral de narratieve vaardigheden waarover kleuters beschikken. Langere teksten, variatie in vertelvorm en -perspectief, dialogen, definities, synoniemen en antoniemen, Letterie en Sluyzer maken optimaal gebruik van deze mogelijkheden. Per verhaaltje worden meerdere, aan elkaar verwante begrippen toegelicht, bv. 'misselijk-naar-overgeven' of 'iedereen-alle-iemand-niemand'. Sommige woorden komen in meerdere verhalen voor. De 1000 woorden, in 300 verhaaltjes, betreffen in hoofdzaak abstracte en vrij moeilijk uit te leggen begrippen. Veel adjectieven en werkwoorden, enkele functiewoorden. Na het verhaal volgen nog enkele goede vragen die een gesprek tussen voorlezer en kleuter kunnen stimuleren, waarin dan de desbetreffende woorden worden geoefend, en ook een heldere definitie in een kadertje. Een grote tekening vervolledigt het plaatje. Paula Gerritsen hanteert een heel eenvoudige tekenstijl, maar is vooral goed in compositie en het uitbeelden van interactie.
In dit tweede boek heeft ze daar meer ruimte toe dan in Mijn eerste Van Dale, en dat komt zowel de prenten als de samenhang met de tekst ten goede. De auteurs slaagden er in om aantrekkelijke en duidelijke verhalen op te stellen, waarbij ze vooral steunen op dialogen om begrippen te laten uitleggen, contrasteren, aanvullen, illustreren etc. Hoewel we in een didactisch concept als een voorleeswoordenboek geen vertelwonderen hoeven te verwachten, weten Letterie en Sluyzer ons toch af en toe te verrassen. Volwaardig onderwerp voor een zelfstandige publicatie is bv. Kleine Vleermuis die onhandig is in het vliegen, maar voor het overige wel heel dapper. Het is een wat ongewoon, 'omgekeerd' perspectief, een verteltechniek die de auteurs ook toepassen bij de Familie Varken, een heksenkind en een piratenduo, waar ze de woorden ('puinhoop', 'lelijk', 'zich gedragen') vanuit het ongerijmde kunnen uitleggen. Een goed idee was het om de personages terug te laten keren en ze met bepaalde semantische velden te
Associren. Het immer kibbelende duo Tyrannosaurus en Dracorex treedt op bij begrippen als 'bazig', 'driftig', 'prikken' en 'stoer'. De jongverliefden prins Everwijn en prinses Esmeralda bij woorden als 'blozen', 'geluk', 'geheim' en 'verliefd'. Op het gegeven dat de prins zijn prinses steeds schuchter benadert, kunnen de auteurs dan steunen om het begrip 'opnieuw' uit te leggen.
Leeftijd: 4+
Keywords: Nederlands -- Beeldwoordenboeken; Taalverwerving -- Kleuters