Leesbeesten en boekenfeesten : hoe werken (met) kinder- en jeugdboeken? - Van Coillie, Jan, 1957- (Leuven : Davidsfonds, 2007)
Kinder- en jeugdboeken ontspannen, informeren, ontroeren, zetten aan tot fantaseren....Leesbeesten en boekenfeesten toont hoe jonge lezers in de ban van boeken raken, met humor en spanning als grootste verleiders. Van historisch jeugdboek tot sciencefiction, van dierenverhaal tot detective, van fantasieverhaal tot sprookje, van prentenboek tot adolescentenroman. Verhelderende voorbeelden en citaten bij alle genres. Vroeger en nu. Geheel herziene en geactualiseerde druk van het standaardwerk over kinder- en jeugdliteratuur. Het boek bestaat uit twee delen, In het eerste deel staat de vraag 'Hoe werken kinder- en jeugdboeken?'centraal. De functies van jeugdliteratuur en de rol van de bemiddelaars komen uitgebreid aan bod. Daarnaast wordt specifiek aandacht geschonken aan de jonge lezer en diverse boekgenres. In het tweede deel gaat het om het werken met kinder- en jeugdboeken en komen onderwerpen als boekpromotie, voorlezen en vertellen, leeservaringen uitwisselen en werken met poëzie aan bod. In tegenstelling tot de eerste druk wordt de leesbevordering niet meer uitgesplitst naar verhaalgenre. Het boek is erg prettig leesbaar, biedt een schat aan informatie, is zowel theoretisch als praktisch zeer waardevol en is mooi vormgegeven met kleine zwart-witillustraties. De suggesties in het tweede deel zijn direct uitvoerbaar en werken inspirerend voor iedereen die met boeken en kinderen werkt (waarbij de overzichten van titels per genre zeer handig zijn). Deze volledige herziene uitgave blijkt dus zeker geen louter commercieel project, maar biedt een grondige theoretische uitdieping en verbreding alsook een geslaagde actualisering. Leesbeesten en boekenfeesten blijft overtuigend overeind als hét standaardwerk voor iedereen die met jeugdboeken aan de slag wil of zich minstens wil verdiepen in de rijkgeschakeerde wereld van kinder- en jeugdliteratuur.
Keywords: Jeugdboeken; Jeugdliteratuur; Kinderboeken