Identiteit. - Verhaeghe, Paul, 1955- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2012)
In Identiteit analyseert Paul Verhaeghe de effecten van dertig jaar neoliberalisme, vrije marktdenken en privatisering op onze identiteit. Vanuit zijn klinische ervaring als psychoanalyticus laat hij zien hoezeer de veranderde maatschappij doorwerkt in de hedendaagse individuele psychische problemen. Identiteit is een vervolg op zijn bestseller Liefde in tijden van eenzaamheid en zijn al even succesvolle Het einde van de psychotherapie. Identiteit is niet een wezenskenmerk van de mens, maar wordt gevormd in wisselwerking met zijn omgeving. Hoe de mens is en wordt, hangt voor een belangrijk deel van de omstandigheden af. Twee tegengestelde krachten bepalen zijn gedrag: de wens om deel uit te maken van een groter geheel en de wens om zelfstandig te zijn. Een gezonde maatschappij bewaart de balans tussen eenvormigheid en individualisme. In de huidige neoliberale samenleving overheerst echter de gedachte dat het individu zelf geheel verantwoordelijk is voor het eigen succes of falen. Alle relaties en instituties worden geëconomiseerd. Mensen denken vrij te zijn, maar waren in feite nog nooit zo machteloos, zo beweert de auteur van deze prikkelende studie, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Bij het formuleren van zijn kritische inzichten grijpt hij regelmatig terug op Freud. Een boeiende verhandeling die tot denken aanzet en tot tegenspraak oproept.
Keywords: Identiteit; Maatschappijkritiek; Neoliberalisme