Palliatieve zorg bij personen met dementie. - Lisaerde, Jo, ....-; Wils, Maartje, ....- (Mechelen : Kluwer Business, 2012)
Dementie is een ongeneeslijke en levensverkortende aandoening. Gedurende het verloop van de ziekte stijgt de zorgbehoefte en vertonen personen met dementie uiteindelijk gelijkaardige palliatieve behoeften als oncologische patiënten.Wanneer gaat comfortzorg over in palliatieve zorg en wat houdt die zorg in? Hoe kunnen zorgbehoeften worden ingeschat als de patiënt niet meer kan communiceren? En hoe kunnen we de besluitvorming afstellen op de vaak niet gekende wensen van een wilsonbekwame patiënt? Veel aandacht gaat naar het principe van anticiperende zorgplanning om tot een consesus rond de behandelingsdoelen te komen. Specifieke aspecten van de behandeling van gedragsstoornissen, pijnproblemen, en de ethische problematiek rond vocht en voeding komen ruim aan bod. Ondersteuning van de psychosociale en spirituele noden van de patiënt en zijn familie vormen het afsluitende luik. De auteurs hopen dat dit boek een ondersteuning kan zijn voor iedereen die als mantelzorger of beroepshalve zorg draagt voor een persoon met dementie.
Keywords: Dementie; Palliatieve zorg