Dat telt : bouwstenen voor levend rekenwiskundeonderwijs. - Nicolai, Jimke, ....-; Broersma, Rouke, ....-; Velthausz, Freek, ....- (Beets : De Freinetbeweging, 2010)
Dat telt is de titel van een boek over levend rekenwiskundeonderwijs op de basisschool en bevat behalve achtergrondinformatie over levend rekenen ook leerlijnen, brevetten en veel inspirerende voorbeelden. Wat telt nou echt bij het rekenwiskundeonderwijs? Gewoonlijk lijken dat de uitkomsten te zijn van de eenzijdige testen en toetsen waaraan we kinderen onderwerpen. De makers van Dat telt laten een ander geluid klinken: zij definiëren opbrengsten vanuit werkdoelen, die zijn gekoppeld aan rekengenres en rekenwiskundesituaties in de klas en daarbuiten. Levend rekenen is het devies. Er wordt daarbij geput uit vier brongebieden: uit het leven van de klas en het kind, uit de actualiteit, uit de andere vakken en uit rekenen en wiskunde zelf. Voor scholen die willen werken vanuit het perspectief van het kind en zijn situatie en die tegelijkertijd de kerndoelen serieus nemen, ontwikkelde de Werkgroep-Levend Rekenen op basis van bovenstaande een aantal leerlijnen met brevetten. Pedagogische georiënteerde vernieuwingsscholen in Vlaanderen en Nederland beschikken hiermee over een stevige basis voor de ontwikkeling van hun levend rekenwiskundeonderwijs. Ook organisaties die naschoolse activiteiten op het gebied van rekenen en wiskunde beredeneerd willen aanbieden, hebben met Dat telt materiaal beschikbaar dat begeleiders en kinderen aanspreekt. Aan welke leerlijnen moeten we denken? In het boek worden onder andere deze leerlijnen gepresenteerd: nestkastjes maken, sport- en spelletjesdag organiseren, tuinwerk, lekkers bakken, de klassenkas, Engelse kring, werken in de muziekhoek.
Omslag vermeldt: een praktische gids voor Jenaplan-, Freinet- en andere scholen die zonder rekenmethode willen werken.
Keywords: Freinetonderwijs; Wiskunde -- Basisonderwijs