Jeugd- en strafrecht : kritische zoektocht doorheen federale en decretale wetgeving, getoetst aan de praktijk. - De Jonghe, Ingrid, ....- (Antwerpen : Intersentia, 2012)
Het aantal minderjarigen in problematische leefsituaties stijgt en ook de begeleiding van jongeren die als misdrijf omschreven feiten begaan wordt steeds moeilijker. Bovendien neemt het aantal gedetineerde meerderjargien met de daarbij behorende specifieke en complexe problematiek toe. Al deze elementen vragen om een vernieuwde kijk op het jeugd- en strafrecht anno 2012.Jeugd- en strafrecht behandelt de voornaamste topics van het jeugd- en strafrecht anno 2012 en is een kritische zoektocht doorheen de federale en decretale wetgeving van het jeugd- en strafrecht met concrete praktijktoepassingen, ethisch-maatschappelijke refelcties en vernieuwende voorstellen.Het boek belicht de huidige wetgeving rond jongeren in POS- en MOF-situaties in Vlaanderen met maatschappelijke duiding van de stijgende hulpvraag van jongeren. Daarnaast komen ook thema's als rechtspositie, aansprakelijkheid, geesteszieke minderjarigen, beroepsgeheim van de hulpverlener, onderzoek naar jeugddelinquentie en effectiviteit van strafrechtelijke interventies aan bod. Ook maakt de auteur de verbinding met het strafrecht van toepassing op volwassnenen en gaat ze deiper in op de misdrijven, de straffen, de strafrechtelijke procedure, de strafuitvoering en de situatie van het slachtoffer. Het misdrijf 'huiselijk geweld' wordt in het bijzonder toegelicht.Naast deze informatieve duiding worden kritische reflecties en kanttekeningen gemaakt bij de moeilijke uitvoering van het jeugd- en strafrecht in onze samenleving. De ganse materie wordt benaderd vanuit een gemengde juridische, criminologische en pedagogische kijk en is bedoeld voor de hulpverlener in het ruime welzijswerk.
Keywords: Jeugdrecht -- België; Strafrecht