Help! mijn batterijen lopen leeg : een burn-out krijg je niet alleen : kies voor je talent. - Dewulf, Luk, ....-; Vangronsveld, Guido, ....- (Leuven : LannooCampus, 2012)
5 tot 10 procent van de beroepsbevolking kampt met een burn-out. Grijp in voor het te laat is als de werkdruk te groot wordt. Hoe komt het dat mensen plots een hevige daling in hun motivatie en energie voor hun werk kunnen ervaren? Burn-out is niet het probleem van één persoon. Het ontstaat altijd in relatie met anderen. Boordevol tips voor organisaties om te voorkomen dat medewerkers 'werkziek' worden. Inzichten voor medewerkers en leidinggevenden om het destructieve proces te doorbreken en te bouwen aan krachtige, duurzame samenwerkingsrelaties. De kernboodschap van de auteurs, beiden pedagoog, is dat een burn-out een dynamiek is waarin mensen zich steeds minder gezien voelen in hun talent. Ze gaan vechten voor erkenning en waardering die er dan in veel gevallen niet komt, wat leidt tot energieverlies. Mensen gaan twijfelen aan hun eigen functioneren en ze kunnen niet langer de kracht en de zelfsturing opbrengen om er iets aan te doen. In een eerste hoofdstuk bakenen de auteurs het begrip 'burn-out' af. Vervolgens belichten ze de kenmerkende daling van energie, vanuit het perspectief van talent. Ook wordt beschreven hoe de context waarin je functioneert een grote invloed heeft op je welbevinden en beschikbare energie. De daarop volgende hoofdstukken beschrijven de dynamiek die mensen leidt naar een burn-out, zowel vanuit het perspectief van het individu als van de organisatie, en bekijken de burn-out vanuit een systeemperspectief. Afsluitend formuleren de auteurs tien aanbevelingen voor individuen en organisaties om beter om te gaan met energieverlies en een burn-out. Een functioneel praktijkboek.
Keywords: Arbeidsmotivatie; Burnout