De klappen van het leven : vervulling vinden als het leven pijn doet. - Harris, Russ, ....-; A-Tjak, Jacqueline G. L., ....-; Berkhuizen, Lieke, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2012)
Zit het leven enorm tegen? Heb je misschien een grote fout gemaakt met verregaande consequenties, waar je spijt van hebt? Heb je moeite om je staande te houden te midden van grote veranderingen in je leven? Russ Harris geeft tips en handvatten over hoe we om kunnen gaan met de klappen die het leven uitdeelt. Stap voor stap wordt de lezer meegenomen langs de normale menselijke reacties op tegenslag. En hoe deze normale menselijke reacties juist averechts kunnen uitpakken en het nog moeilijker kunnen maken. Hij beschrijft ook alternatieven: hoe kunnen mensen het beste met tegenslagen en met zichzelf omgaan? Hoe wordt het leven weer waardevol, ook als het tegenzit? Als leidraad worden recente inzichten in de psychologie gebruikt over hoe mensen in elkaar zitten en wat zij nodig hebben om een waardevol leven te leiden. De psychotherapeutische methode ACT (Acceptance and Commitment Therapy) staat centraal. Veranderen wat veranderd kan worden, accepteren wat niet te veranderen is en goed zorgen
Voor jezelf. De benadering is heel praktisch, met veel oefeningen, geschreven in heldere taal. Leren hoe je met het leven moet omgaan leer je uiteindelijk niet uit een boek, maar door het te doen. Harris geeft aanwijzigingen waar je op moet letten om optimaal te kunnen leren van je eigen ervaringen.Tips en handvatten over hoe je om kunt gaan met de klappen die het leven uitdeelt. De auteur is een Australische arts en psychotherapeut, gespecialiseerd in het omgaan met stress. De psychotherapeutische methode ACT (Acceptance and Commitment Therapy, ofwel acceptatie- en bereidheidstherapie) staat centraal in het boek. In vier stappen krijg je inzicht in hoe mensen reageren op negatieve gebeurtenissen en leer je met dat soort gebeurtenissen omgaan. Het is een prettig leesbaar en gemakkelijk te volgen boek. Er staat veel waardevolle en praktisch toepasbare informatie in. Een aanrader wanneer alles in je leven momenteel moeiteloos verloopt. De auteur maakt gebruik van leuke metaforen en gebruikt
Als leidraad zijn ervaring met zijn autistische zoon.
Keywords: ACT