De valstrik van het geluk : hoe je kunt stoppen met worstelen en beginnen met leven. - Harris, Russ, ....-; A-Tjak, Jacqueline G. L., ....-; Berkhuizen, Lieke, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009)
We verlangen en streven allemaal naar gelukkig zijn. Maar zou het kunnen zijn dat bijna alles wat je dacht over het vinden van geluk niet klopt? En je zelfs op het verkeerde been wordt gezet? We worden in ons leven bepaald door de vele onbruikbare en onjuiste overtuigingen die we er op na houden over geluk. Ideen die in brede kring worden geaccepteerd omdat 'iedereen weet dat ze waar zijn.' Deze overtuigingen lijken heel aannemelijk. Maar niets is minder waar! De valstrik van het geluk is een zelfhulpboek die de vaardigheden en de kennis aanreiken om de 'val van het geluk' te leren herkennen. En, belangrijker nog, hoe eruit te ontsnappen. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoeken en de psychotherapeutische methode ACT (acceptatie en commitment therapie). De ACT-methode helpt een rijk en zinvol leven te leiden waarin men leert effectief om te gaan met tegenslagen die onvermijdelijk op je pad komen. ACT doet dit aan de hand van zes krachtige principes die iedereen in staat stelt
Een vaardigheid te ontwikkelen die het leven zal verrijken. Harris is arts en psychotherapeut en gespecialiseerd in het omgaan met stress. Hij beschrijft hoe eenvoudige oefeningen kunnen helpen bij het veranderen van het denken, voelen, doen en laten, waardoor men gemakkelijker leert om te gaan met tegenslagen. Verder geeft hij verschillende bedrijfstrainingen over psychologische flexibiliteit. Deze programma's zijn zeer effectief in het verminderen van stress op de werkplek, het verhogen van de vitaliteit, het verbeteren van prestaties en het versterken van leiderschap. Een zelfhulpboek dat mensen op het spoor zet om het leven opnieuw te gaan beleven door te stoppen met het worstelen met problemen die hun leven beheersen. Het is gebaseerd op een betrekkelijk nieuwe therapiemethode, ACT (Acceptance and Commitment Therapy). De methode is ontstaan uit de gedragstherapie en de cognitieve therapie. Het uitgangspunt is dat problemen bij het leven horen; immers, mensen lopen gedurende hun leven
Aan tegen onoverkomelijk lijkende moeilijkheden. De stelling van Harris is dat we zin en betekenis kunnen geven aan het lijden dat ons overkomt. Ons leven wordt dan dragelijker en vitaler. Te meer als we beseffen dat hoe meer we ons inspannen om geluk te bereiken, hoe meer we lijden. De auteur vraagt zich af waarom het voor ons zo moeilijk is om gelukkig te zijn. De reden is dat we met onze geest een ideaalbeeld creren van de mens die we graag willen zijn; we vergelijken ons keer op keer met dit ideaalbeeld. Vaak is het gevolg dat we ons niet goed genoeg voelen. In dit zelfhulpboek wordt systematisch een aantal vragen en observatiepunten behandeld. Ook professionele hulpverleners kunnen er veel aan hebben.
Keywords: ACT