Voorsprong : activiteitenboek : spelenderwijs woorden leren op school en thuis. - van Dijk, Lienke, ....-; Visser, Cobi, ....- (Amersfoort : CPS, 2009)
Kinderen met een grote woordenschat presteren beter op school. Ze koppelen nieuwe woorden en begrippen sneller aan bestaande kennis en ze leren vlotter lezen. Uniek speelleerpakket VoorSprong biedt peuters en kleuters, maar ook jonge kinderen met een taalachterstand op gestructureerde wijze nieuwe woorden aan in betekenisvolle spelsituaties. Daardoor onthouden kinderen de woorden beter en gaan zij deze toepassen in hun dagelijks leven. Het pakket werkt met thema's die aansluiten bij de leefwereld van jonge kinderen, zoals: - boodschappen doen - eten en drinken - gezond en ziek - dieren - naar school. Gevarieerde, uitdagende activiteiten zorgen ervoor dat: - kinderen met plezier leren - kinderen een oplossingsgerichte houding ontwikkelen - hun zelfvertrouwen groeit. Na elk thema kan met behulp van de Woordenwijzer gecontroleerd worden welke woorden de kinderen beheersen. Binnen de uitwerking van de thema's komt een breed scala aan ontwikkelingsaspecten aan bod. Het accent ligt op woordenschatontwikkeling en beginnende geletterdheid, maar kinderen gaan ook aan de slag met rekenen, ruimtelijke oriëntatie, muziek, motoriekactiviteiten. Dat maakt VoorSprong tot een totaalpakket. Deze methode is zowel op school als thuis te gebruiken en daardoor erg geschikt om de samenwerking tussen school en ouders daadwerkelijk inhoud te geven. VoorSprong is in de praktijk getest en heeft enthousiaste reacties opgeleverd: werken met dit pakket blijkt niet alleen bijzonder effectief, maar vooral erg plezierig.
Keywords: Nederlandse woordenschat; Taalontwikkeling -- Kleuters