Eigen-wijs : liedbundel voor kinderen van 4-12 jaar. - Haverkort, Frans, 1959-; Noordam, Lieuwe, ....-; van der Lei, Rinze, 1949- (Born : SMV, 2010)
Al ruim 10 jaar is Eigen - wijs een veel gebruikte bundel met liederen voor kinderen van 4 - 12 jaar. In de bundel staan traditionele en eigentijdse liederen, in verschillende talen en uit verschillende culturen. De keuze is bepaald door kwaliteit, aantrekkelijkheid en bewezen waarde voor het gebruik in de basisschool en de Pabo's. veel liederen zijn voorzien van tips om het aanleren gemakkelijk te maken. Achterin de bundel bevindt zich een cd - rom met 250 mp3 bestanden met het eerste voorgezongen couplet plus eventueel refrein. Herziene versie van een in 1999 uitgegeven bundel met kinderliedjes. De 251 gedeeltelijk nieuwe liedjes zijn naar leeftijdsgroep ingedeeld (groep 1-2 t/m groep 7-8) en bieden de tekst, de muziek (melodietekst met akkoorden), spelmogelijkheden en muzikale begeleiding met eenvoudige instrumenten. Er is een zeer gevarieerd aanbod liedjes met zeer uiteenlopende onderwerpen. Het betreft traditionele en recente liedjes, liedjes uit verschillende culturen en voor de oudste groepen ook een groot aantal Engelstalige liedjes. De begeleidende teksten, die zich richten zich tot de muziekdocent en basisschoolleerkracht, bevatten goede muziekdidactische adviezen. Leuke, speelse kleurenillustraties verlevendigen de uitgave. De bijbehorende cd-rom bevat mp3-bestanden van het eerste couplet van alle liedjes, waardoor leerkrachten en kinderen een goed idee van het in te studeren lied kunnen krijgen. Bij elk lied staat in kleine blauwe letters een verwijzing naar het tracknummer van het betreffende lied. Ook de bronvermelding, discografie en een
Inhoudsopgave : op titels en beginregels zijn achterin te vinden. Liederen en meezingversies zijn te downloaden via www.meestersinmuziek.nl. Een waardevolle uitgave, vooral voor basisscholen en pabo's met kinderen van ca. 4 tot 12 jaar.
Keywords: Kinderliedjes; Muzikale vorming -- Basisonderwijs; Muzikale vorming -- Kleuteronderwijs