Seksuele voorlichting : 4-6 jaar. - Fougère, Isabelle, ....-; Bone, Buster, ....-; Nagel-Peters, Hilde, ....- (Aartselaar : Deltas, 2009)
Jonge kinderen van 4 tot 6 jaar vragen zich af waar baby's vandaan komen. Hun eigen lichaam leren kennen is voor hen op deze leeftijd intrigerend. In dit boek kunt u aan uw kind het verhaal van Tom en Zoë voorlezen. Zij hebben net zoals uw kind een heleboel vragen rond seksualiteit, die beantwoord worden door hun mama en papa. Het verhaal wordt helder en zonder omwegen uitgelegd in een aangename stijl. Bovendien maken veel tekeningen de uitleg compleet. Dit boek is bedoeld voor de hele familie. Klein en groot kunnen het raadplegen. Zo kan een gesprek over het moeilijke onderwerp van seksualiteit in gang gezet of ondersteund worden. Er zijn redelijk veel boeken gericht op kleine kinderen over seksuele voorlichting. Maar dit is het eerste boek waarbij dat echt de titel is. Dit schept verwachtingen die niet waargemaakt worden. In de vorm van een verhaal over Tom, Zoë, vader en moeder komt heel summier aan de orde wat het verschil is tussen jongens en meisjes, hoe baby's gemaakt en geboren worden. Ook de poes Minou die net jonkies gekregen heeft, speelt een grote rol. Grote, vrolijke tekeningen in kleur illustreren het verhaal. Niet natuurgetrouwe doorsneetekeningen laten globaal zien hoe de kittens in de buik van Minou zitten en hoe de baby in de buik van mama ligt. De tekening van zaadjes met gezichtjes vraagt toelichting van de voorlezer. Dat is bij meer tekeningen en tekst het geval. Het boek kan gebruikt worden om het gesprek over seksualiteit op gang te brengen en te ondersteunen. De leeftijdsindicatie op het omslag van 4 t/m 6 jaar is juist. Er is een vervolg voor kinderen van 7 t/m 9 jaar 'Eerste infoboek seksuele voorlichting'
Keywords: Seksuele opvoeding -- Kleuters; Seksuele opvoeding