Breinbewust leven : dement worden? Vergeet het maar! - de Lange, Brigitte, ....- (Amsterdam : Beter Leven, 2012)
Niemand vindt het leuk om ouder te worden, maar ondanks alle moderne cosmetische trucjes is er uiteindelijk geen ontkomen aan. Gelukkig is het niet altijd zo dat ouderdom met gebreken gepaard moet gaan. We hebben voor een belangrijk deel zelf in de hand hoe we ouder worden. Het genenpakket dat we van onze ouders hebben meegekregen, bepaalt of we vatbaar zijn voor bepaalde ziektes. Je levensstijl is er echter in de meeste gevallen verantwoordelijk voor of je de ziekte ook daadwerkelijk krijgt. Dementie is een van de schrikbeelden als we denken aan ouder worden. Mensen worden steeds ouder en lopen dus steeds meer kans op een gegeven moment dement te worden. Hoe gaat het met je hersenen als je ouder wordt? Kun je daar zelf invloed op uitoefenen? Jazeker! Net zoals je je lichaam in vorm kunt houden, ligt het voor een groot deel ook aan jezelf of je brein gezond blijft. Dan moet je natuurlijk wel weten wat er in je hersenen gebeurt bij het ouder worden en hoe je dat proces kunt beïnvloeden.
"Breinbewust leven" biedt een uiteenzetting over onze hersenen, over de invloed van genen, over ouder worden en vooral over wat je moet doen om je brein de beste kans te geven om gezond oud te worden. Gewapend met deze kennis kun je de voor jou best passende breinbewuste leefstijl creren. Een boek dat eigenlijk iedereen zou moeten lezen. Ons persoonlijk genenpakket bepaalt in de meeste gevallen alleen of we er vatbaar voor zijn om dement te worden. Maar of dat ook feitelijk gaat gebeuren, is in hoge mate afhankelijk van de persoonlijke levensstijl. De auteur (1959), journaliste, studeerde op latere leeftijd psychologie en specialiseerde zich in het brein en het effect van ouder worden daarop. Haar kennis presenteert ze in dit goed toegankelijk geschreven boek, omdat ze zoveel mogelijk mensen de kennis wil laten toepassen over de relatie tussen levensstijl - onder meer veel en goed bewegen; gevarieerd en goed eten en lachen - en hersenvitaliteit. Duidelijk wordt belicht hoe en waardoor actief zijn de kans op dementie sterk vermindert. Dit boek lijkt haar met name nuttig voor iedereen vanaf de vijftig jaar. Maar ook mensen die een stuk jonger zijn, kunnen met de gepresenteerde kennis hun voordeel doen: voor henzelf; ten aanzien van hoe zij aankijken tegen ouder worden in het algemeen; en hoe zij omgaan met mensen die ouder zijn dan zijzelf. Helder, informatief boek.
Keywords: Dementie; Preventieve geestelijke gezondheidszorg