Wiskunde in werking : deel 1 : vectoren en matrices toegepast. - de Gee, Maarten, ....- (Utrecht : Epsilon, 2012)
In de laatste tientallen jaren is het gebruik van wiskundige modellen en technieken opgekomen in uiteenlopende wetenschappen als biologie, chemie, economie, farmacie, milieuwetenschappen, planologie en sociologie. Kennis van wiskunde is dan ook voor studenten en onderzoekers in deze disciplines van groot belang. Hierbij heeft de praktische bruikbaarheid van de wiskunde binnen het eigen vakgebied voorrang boven theoretische diepgang. In dit boek wordt de stof daarom zo aangeboden dat deze praktische bruikbaarheid optimaal is. De eerste vier hoofdstukken van dit boek komen in licht gewijzigde vorm overeen met hoofdstukken uit Wiskunde in Werking (deel 28 in deze reeks). Het vijfde hoofdstuk is wat meer verdiepend. De opzet van dit boek wijkt af van die van vele andere inleidende boeken in de wiskunde. De klassieke basisstof uit de differentiaal- en integraalrekening en de lineaire algebra is verdeeld in betrekkelijk kleine eenheden, die de student zich door zelfstudie kan eigen maken. De docent speelt hierbij eerder een begeleidende dan een docerende rol. Bij deze zelfstudie wordt tevens veel aandacht besteed aan het bestuderen van concrete voorbeelden en oefeningen. De wiskundige technieken die worden aangedragen, worden direct ingebed in toepassingen, waardoor de verbinding tussen toepassing en wiskunde zeker zo belangrijk is als de wiskunde zelf. De bedoeling hiervan is het werken met wiskunde in toepassingsgebieden te stimuleren.
Inhoudsopgave : (verkort) 1. Vectoren 2. Meetkunde met vectoren 3. Lineaire afbeeldingen en matrices 4. Determinanten, eigenwaarden en eigenvectoren 5. Speciale matrices
Keywords: Matrixrekening; Vectorrekening