Sociale media en werkgeverscontrole. - Lorré, Jeroen, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer, 2012)
De nieuwe media hebben een vaste stek veroverd in het dagdagelijkse leven van de burger. De juridsiche draagwijdte en gevolgen van die sociale media lijken minder duidelijk. Eenider heeft wel een mening voer <<de privacy > > van gebruikers. Het debat belandt vaak in een al dan niet beredeneerde stellingenoorlog.Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat een algemene juridische analyse van (het gebruik van) sociale media. Daarin staan de toepassing van de strafwet, het grondwet, op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en de verwerking van persoonsgegevns centraal. Het eerste deel sluit af met een beknopt overzicht van precedenten in de rechtspraak. In het tweede deel past de auteur die inzichten toe op de arbeidsrelatie. Ook bepalingen eigen aan het arbeidsrecht komen aan bod. De verhandeling doorloopt de drie stadia van een arbeidsverhouding (aanwerven, tewerkstellen, ontslaan) met aandacht voor procedureaspecten. Het werk beschrijft vaak herkenbare situaties en biedt de practicus een antwoord op soms erg technische problemen (mag een werkgever een Facebookprofiel inkijken? Is een uitlating op Facebook een grond voor ontslag om dringende reden? Overleeft een afdruk van een Facebookpagina de rechtbank? ...). Toch steunt de verhandeling op een ruime theoretische onderbouw, met opgave van de voornaamste wetgeving, rechtspraak en rechtsleer.
Keywords: Rechtspraak; Sociale media