Door en door verwend : kritiek op de sentimentele samenleving. - Dalrymple, Theodore, 1949-; Veenbaas, Jabik, 1959- (Amsterdam : Nieuw Amsterdam, 2012)
Even genadeloze als geestige analyse In dit scherpzinnige en geestige boek ontmaskert Theodore Dalrymple de verhulde sentimentaliteit die het publieke leven verstikt. We doen net of we onze kinderen goed opvoeden, zorgen voor de minder bedeelden, de kansarmen helpen en geweldige dingen presteren, maar intussen doen we precies het omgekeerde - alleen maar omdat we een goed gevoel over onszelf willen hebben. Dalrymple neemt de lezer mee op een onderhoudende, maar bijwijlen ook schokkende reis langs allerhande maatschappelijke, politieke, populaire en literaire thema's, die uiteenlopen van driftbuien bij kinderen, agressie, onderwijshervorming en eerwraak tot seksueel misbruik, Che Guevara, Eric Segal, Romeo en Julia, de verdwijning van Madeleine, publieke uitingen van emoties en de rol van het lijden, en hij laat zien wat de perverse gevolgen zijn wanneer we de rede opofferen aan de cultus van het gevoel. Steunend op zijn jarenlange ervaring als arts en psychiater, toont Dalrymple aan dat
We alleen maar op verandering kunnen hopen - als we op de juiste manier gaan denken. Opnieuw een fel en scherpzinnig boek over de verloedering van onze maatschappij. Dalrymple heeft als arts en psychiater de onderkant van de samenleving grondig leren kennen, niet alleen in Engeland, in achterstandswijken en gevangenissen, maar ook in verschillende ontwikkelingslanden. Zijn visie op de mensheid is daar niet vrolijker op geworden: naar zijn mening is er weinig over van onze beschaving, en zijn we hard op weg om ook het laatste restantje te verkwanselen. Centraal in dit nieuwste boek staat daarbij onze redeloze verheerlijking van het sentiment, die naar zijn mening aan de basis ligt van uiteenlopende verschijnselen als kindermishandeling, jeugdcriminaliteit, seksueel misbruik, eerwraak, de opkomst van het populisme en de cultus van het slachtofferschap. De voorbeelden van Dalrymple spelen vaak in Engeland, maar het zal de lezer weinig moeite kosten om daar Nederlandse bij te bedenken. Gedreven
Soms misschien wat eenzijdig en overtrokken, maar daarom nog niet minder indringend.
Keywords: Cultuurkritiek; Maatschappijkritiek