Politionele slachtofferbejegening. - Creten, Nelly, ....- (Antwerpen : Maklu, 2004)
Slachtofferbejegening is een basispolitiezorg. Maar politiemensen zijn geen hulpverleners en moeten dat ook niet worden. De kern van de politionele slachtofferbejegening ligt juist in het begrip van wat het slachtoffer bij een aangifte beleeft en verwacht. Dit is niet alleen de taak van specialisten: alle politieambtenaren moeten in staat zijn om bij het eerste contact met slachtoffers optimaal op de situatie in te spelen. Hoe vervul je het best algemene taken zoals het doorverwijzen en het melden van onheilsberichten? Wat mag en wat kan van de politie worden verwacht in specifieke gevallen? Wat zeggen de richtlijnen van de gerechtelijke en administratieve overheden? Deze praktische studie kadert in de reeks 'Politie Praktijk Boeken', een serie met praktisch bruikbare informatie voor de uitvoerende en leidinggevende politiefunctionaris. Dit praktijkboekje, handig opgevat in korte hoofdstukken met een strak gestructureerde onderverdeling, vertrekt van de vaststelling dat de laatste jaren de aandacht voor het slachtoffer in belangrijke mate is toegenomen. De manier waarop een slachtoffer na een delict of ongeval wordt benaderd, is niet alleen belangrijk voor het verdere verloop van het onderzoek, maar is voor het slachtoffer ook bepalend voor een goede humane verwerking van een schokkende of traumatische ervaring. Het geschokte vertrouwen van het slachtoffer dient hersteld en de politieambtenaar vervult in de slachtofferbejegening dan ook een vooraanstaande rol. Slachtofferbejegening vereist de juiste attitudes, vaardigheden, bekwaamheid en kennis. Maatschappelijke vorming is dan ook een belangrijk element dat aan bod komt in deze basisopleiding.
Keywords: Politie -- België; Slachtofferhulp