Ik zou een leuke oma zijn : verhalen van kinderloze vrouwen in de oma-leeftijd. - Deurloo, Wilma, ....- (Nijkerk : van Brug, 2011)
Ik zou een leuke oma zijn Verhalen van kinderloze vrouwen in de omaleeftijd'Wat als ik oud word? Wie zal er met mij meelopen als ik het zelf niet meer kan? Zal ik eenzaam zijn? Wie zal zich over mijn spullen ontfermen? Wie zal mijn uitvaart regelen? Wie zal mijn huis leeghalen als ik er niet meer ben?' In haar praktijk begeleidt Wilma Deurloo kinderloze vrouwen en mannen in hun rouwproces. Om te onderzoeken hoe 'later' er in werkelijkheid uitziet, heeft ze gesprekken gevoerd met 17 vrouwen in de omaleeftijd. Maakt een kinderloze vrouw opnieuw een rouwproces door wanneer zij de omaleeftijd bereikt? En waar heeft ze dan feitelijk moeite mee? Een boek over het verwerken van het niet krijgen van kleinkinderen. De auteur van het boek heeft zeventien vrouwen geïnterviewd in de 'oma-leeftijd'. Ze vroeg zich af hoe vrouwen het ervaren wanneer ze geen kleinkinderen krijgen. Ze heeft voornamelijk vrouwen geïnterviewd die zelf geen kinderen hebben gekregen en vanwege die situatie ook geen oma worden. Haar vraag was: 'Maakt een kinderloze vrouw opnieuw een rouwproces door wanneer zij de oma-leeftijd bereikt? En waar heeft ze dan feitelijk moeite mee?' Daarnaast heeft ze ook enkele vrouwen geïnterviewd die wel moeder waren geworden, maar geen oma, om na te gaan of er een verschil in beleving zou zijn tussen deze vrouwen en de eerder genoemde groep. De interviews worden afgewisseld met korte hoofdstukken waarin de auteur conclusies trekt uit de gesprekken. Ook beschrijft ze twee theorieën met betrekking tot rouwverwerking, die van de bekende Elisabeth Kübler-Ross en van de minder bekende William J. Worden. Het boek is vooral geschreven voor kinderloze vrouwen in de oma-leeftijd. De auteur is trainer in transformatie-psychologie en ze heeft een eigen praktijk voor rouwverwerking.
Keywords: Ongewenste kinderloosheid; Oudere vrouwen