Aan de slag met kleuterdans. - Maes, An-Sofie, ....- (Leuven : Acco, 2011)
Dit praktijkgericht boek heeft enerzijds als doel (toekomstige) lesgevers inzicht, kennis en vaardigheden bij te brengen wat betreft dansen met kleuters. Anderzijds is het een echt doeboek zodat jeugdwerkers en kleuterdansdocenten er ook direct mee aan de slag kunnen. Het boek is onderverdeeld in verschillende thema's, die nauw aansluiten bij de leefwereld van 3- tot 6-jarigen. Zowel bewegingsexpressie, volksdansen als kleuteraerobic komen aan bod. Kortom, een variatie aan verschillende soorten kleuterdans die aansluiten bij de Vlaamse ontwikkelingsdoelen muzische en lichamelijke opvoeding, en de Nederlandse kerndoelen van creatieve ontwikkeling-dans en het bewegingsonderwijs. Om een sessie kleuterdans te geven uit dit boek, is danservaring absoluut niet noodzakelijk. Over de auteur: AN-SOFIE MAES zette haar eerste danspasjes bij Dansstudio Scintillare. Op haar 16de volgde ze een dansanimatorcursus en begon ze les te geven aan kinderen bij vzw Pump in Leuven. Daarnaast is ze als docent
Aangesloten bij Vlabus en Sporta, en geeft ze dansinitiaties voor verschillende sport- en jeugddiensten. Verder is ze ook actief als hoofdanimator in het jeugdwerk. Ze geeft regelmatig workshops voor DreamTeam-Animaties en op kamp voorziet ze uiteraard ook steeds een kleuterdanssessie. Hoe natuurlijk en spontaan dansen ook lijkt, het is toch een kwestie van leren en veel oefenen om het echt onder de knie te krijgen. Het is dan ook een goed idee om er al vroeg mee te beginnen, bijvoorbeeld in de kleuterklas. Kleuters leren dansen, is echter meer dan een liedje opzetten en hen danspasjes aanleren. Het is een proces van spelend dansen, waarbij ze zich creatief leren uitdrukken op muziek en waarbij de nadruk ligt op de motorische ontwikkeling. Een kleuterdanssessie is pas echt geslaagd wanneer elke kleuter zich op zijn manier doorheen de sessie al dansend heeft kunnen inleven in een thema dat nauw aansluit bij zijn leefwereld. Door de kleuters dus de nodige vrijheid te geven tijdens het dansen
Kunnen ze zich vrijer uitdrukken en zullen ze dus sneller meedoen. In Aan de slag met kleuterdans beschrijft An-Sofie Maes een reeks danssessies, die elk geconcentreerd zijn rond bepaalde thema's, zoals regenplassen, knuffels en beren, mijn lichaam en dieren. Zo zijn de danssessies ideaal voor scholen, speelpleinwerkingen en naschoolse opvang. Binnen elk thema is er plaats voor aerobic, volksdans en bewegingsexpressie. Aerobic sluit aan bij de motorische ontwikkeling, volksdansen beelden vaak uit wat je hoort en bij bewegingsexpressie wordt de fantasie van het kind geprikkeld. De sessies variren van vijfentwintig tot vijftig minuten. Afhankelijk van de groep, omstandigheden en begeleider kunnen kleuters hun concentratie net iets korter of langer vasthouden. En als je nog tijd over hebt, is het gewoon een kwestie van een dans te herhalen of een van de vele andere dansen in het boek erbij te nemen en te oefenen. Dit is een echt doeboek, dat zich richt op zowel beginnende als ervaren begeleiders
Die werken met kleuters. De dansjes zijn gericht op vierjarigen. Voor jongere of oudere kleuters kan je de sessie wel aanpassen. Hoe je dit doet, wordt in het boek uit de doeken gedaan. Beginnende begeleiders kunnen direct aan de slag met de uitgeschreven sessies en voor meer ervaren begeleiders zal het ongetwijfeld een goede bron van inspiratie zijn. En belangrijk: je hoeft zelf geen ervaren danser te zijn om deze sessies te begeleiden. Het boek bevat tevens een toegangscode om online nog een aantal extra sessies te downloaden
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1. Opwarmertjes Hoofdstuk 2. Thema 'Beroepen' Hoofdstuk 3. Thema 'Dieren' Hoofdstuk 4. Thema 'Knuffels en Beren' Hoofdstuk 5. Thema 'Regenplassen' Hoofdstuk 6. Thema 'Mijn lichaam' Hoofdstuk 7. Thema 'Zomerpret' Hoofdstuk 8. Thema 'Toveren' Hoofdstuk 9. Thema 'Planeten en Marsmannetjes' Hoofdstuk 10. Thema 'Circus' Hoofdstuk 11. Thema 'Op wereldreis' Hoofdstuk 12. Thema 'Piraten' Hoofdstuk 13. Thema 'Vreemde wezens in het bos' Hoofdstuk 14. Thema 'Sinterklaas' Hoofdstuk 15. Thema 'De zee' Hoofdstuk 16. Thema 'Koning en Koningin' Hoofdstuk 17. Thema 'Muziekinstrumenten' Hoofdstuk 18. Thema 'Kabouters'
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Kleuteronderwijs; Kinderdansen