Echt Emma. - Cazemier, Caja, ....- (Amsterdam : Ploegsma, 2009)
Emma doet een ontdekking die haar hele wereld op zijn kop zet: haar vader is niet haar vader. Emma's biologische vader is een spermadonor. Ze voelt zich verraden door haar ouders, die haar dit nooit verteld hebben, en worstelt met haar gevoelens ten opzichte van haar 'vader'. Niks lijkt meer zeker. Maar één ding is wel heel zeker: Emma wil weten wie de donor is. Zal ze hem vinden? Echt Emma is een herziene uitgave van het boek KID-kind van Caja Cazemier. De thema's, namelijk verliefdheid en kunstmatige inseminatie met donorzaad, zijn hetzelfde gebleven.Emma's wereld verandert van de ene dag op de andere. Ze maakt het uit met haar vriendje, ontdekt dat haar vader niet haar biologische vader is en vindt ? niet geheel onverwachts ? troost in de armen van Stijn, met wie ze in een bandje speelt. Emma is bijna 16 als ze er achter komt dat ze via kunstmatige inseminatie is verwekt. Ze voelt zich verraden door haar ouders, die dat tot nu toe verzwegen hadden en heeft moeite met haar identiteit ten opzichte van haar (niet-biologische) vader en haar half broer en zus (kinderen uit een eerder huwelijk van haar vader). Ze loopt weg en gaat op zoek naar de identiteit van de donor. Overtuigend verhaal over een actueel thema. Alle facetten van verwarring, boosheid, identiteitsvragen en de uiteindelijke acceptatie komen goed uit de verf en zijn invoelbaar geschreven. Geschreven in de ik-vorm in korte hoofdstukken, vrij korte zinnen en eigentijds taalgebruik met veel dialoog.
Eerder verschenen o.d.t. Kid kind (Van Holkema & Warendorf, 2001)
Leeftijd: 12-13 jaar.
Keywords: Nieuwsamengestelde gezinnen; Ouders; Schoolleven; Verliefd zijn