Op weg naar je ware zelf : luisteren naar de stem van je hart. - Vanden Abbeele, Claire, ....- (Tielt : Lannoo, 2009)
Wie voor geluk gaat, kan er niet onderuit te leven met het besef van de sterfelijkheid. Met dit besef voor ogen zien we dat elk moment dat we niet luisteren naar de impulsen van het hart, verloren tijd is. Het gaat hier niet over de ongebreidelde impulsen die voortkomen uit onze bodemloze behoeften. Het gaat over de impuls van het hart, een warm kloppend hart dat ons stuwt naar liefdevolle omgang met elkaar en met onszelf. Wie met beide benen in het leven staat terwijl hij weigert om meegesleept te worden door alles wat niet tot de essentie behoort, kan het voorrecht de fluistering van het hart horen. Het is het hart dat bonkt voor alles wat weerloos en van waarde is, dat ons zegt: vrees niet. Wie bang is voor zijn dromen en verlangens, ontzegt zichzelf het recht op liefde en alles wat liefdesgevoelens met zich meebrengt. Naarmate mensen ouder worden, gaan ze zich steeds meer realiseren dat het leven vluchtig en wel erg tijdelijk is. Dit is het uitgangspunt voor Claire vanden Abbeele die
In haar nieuwe boek stilstaat bij 'de tijd die rest' en toont hoe wij kunnen evolueren naar een nieuwe levenshouding: een houding die ons helpt om te genieten van wat ons gegeven is, om het waardevolle te koesteren en het neergaande te aanvaarden. Met een meditatieve CD waarop een techniek te vinden is die leert om voorbij te gaan aan het vluchtige en om het waardevolle te omarmen. Voor zover aan Op weg naar je ware zelf een doel kan toegeschreven worden, is dat: de lezer bewust te laten stilstaan bij ouder worden en de tijd die hem of haar rest. Het uitgangspunt van Claire vanden Abbeele is dat reflectie over het voorbije en het koesteren van het waardevolle zorgen voor hartelijk en hartstochtelijk leven. Meditatie kan hierbij helpen, zeker in tijden waarin alles en iedereen maar voort raast. Bij het boek hoort een cd die de lezer helpt bij de 'Latifa-meditatie', een meditatievorm die teruggaat tot het oude Egypte. De cd ondersteunt de weg die je moet volgen om de diepe krachten in je innerlijk
Te ontdekken. Dat gebeurt aan de hand van zachte, ontspannende muziek en via allerlei lichaamsoefeningen die langzaam opgebouwd worden en die worden begeleid door een vrouwenstem (die van de auteur zelf?). Centrale elementen in het boek zijn het begrip 'tijd', de manier waarop we ermee omgaan en het feit dat we aan 'later' lijden. De auteur probeert de lezer steeds opnieuw tot het inzicht te brengen dat hij of zij zelf de tijd is. Zo lezen we dat je helemaal zelf beslist of je aan het waardevolle wil voorbijgaan of net gehoor wil geven aan het authentieke, of je aanwezig wil zijn bij wat nu gebeurt of liever in de waan leeft dat er later wel tijd is voor bv. geliefden. Daarbij gaat ook aandacht naar het proces van het ouder worden, een proces dat in onze samenleving niet vanzelfsprekend is en een levenslange taak inhoudt, maar ook positieve kanten heeft. Dit is maar een van de vele elementen die aan bod komen in dit boek, waarin Vanden Abbeele een rake analyse maakt van de hedendaagse westerse samenleving
Waar veel schijnwaarden aanwezig zijn. De auteur veroordeelt echter nooit en moraliseert niet, maar ontrafelt het thema. Jammer is wel dat ze zich af en toe bezondigt aan wollig taalgebruik. Anderzijds gaat ze ook helder in op tal van onderwerpen. Zo maakt ze duidelijk dat er aandacht moet zijn voor het leven, maar dat we ons leven maar echt kunnen leven als we keuzes willen en durven maken. Andere aspecten waarbij de auteur stilstaat, zijn onverschilligheid, zelfbedrog, eigenbelang, beminnelijkheid, onvatbaar zijn, de schoonheid van het gebrokene, zelfreflectie, bevrijding en groei, de ontmoeting met God in andere mensen... Het geheel is een aaneenschakeling van kortere en langere beschouwingen waarin de auteur duidelijk een boodschap wil meegeven. Het boek is niet bedoeld om in n ruk uit te lezen, maar om af en toe vast te nemen, wanneer je behoefte hebt aan rustgevende woorden. Het laatste hoofdstuk is een brief van Vanden Abbeele aan haar kleindochter Jinte. Deze brief is een erg mooie ode aan het leven geworden. Tot slot volgt nog een korte toelichting bij de meditatie op de cd.
Keywords: Levenskunst; Persoonlijkheidsvorming