De persoonlijkheid van het zondagskind en negen andere karakters. - Kohnstamm, Rita, 1937- (Amsterdam : Weekbladpers Tijdschriften, 2000)
Sommige mensen vallen je op door een bijzondere trek in hun karakter die hun leven één richting lijkt op te sturen. Een zondagskind is zo iemand. Charmant en prettig in de omgang. Iemand die altijd geluk heeft. Er zijn echter meer eigenschappen voor nodig om de kansen op geluk te vergroten en de klippen van pech en ongeluk te omzeilen. Hoe wordt iemand zo'n geluksvogel? Psychologe Rita Kohnstamm beschrijft in het eerste verhaal de bijzondere constellatie van eigenschappen die van iemand een zondagskind maken. Nog negen andere 'persoonlijkheden' komen in deze bundel aan bod. Evenals het zondagskind intrigeren zij door hun opvallende karakter, maar wat een duidelijk 'type' lijkt te zijn, is vaak alleen een etiket waarachter tegenstrijdige neigingen en verlangens schuilgaan.Rita Kohnstamm geeft in trefzekere taal een portret van de gedreven perfectionist, de fanatieke hebberd, de doorzichtige opschepper, de notoire uitsteller en de moeilijke dwarsligger. Maar ook van de eeuwige tobber, de onhandige struisvogel en de kwetsbare ijdeltuit. En als laatste van de doorzetter, die ervoor moet waken geen rigide drammer te worden.
Speciale uitgave bij Psychologie Magazine.
Keywords: Typologie -- Psychologie