Home electronics - compact disk - blu-ray disc, de opvolger van DVD. (Landgraaf : Vego, 2004)
Niet minder dan 27 GB data op een schijfje van 12 cm met een overdrachtsnelheid van 36 Mb/s, dat biedt Blu-ray Disc (BD), de opvolger van DVD. Ter vergelijking: op een gewone CD-ROM past 0,7 GB, op een DVD 4,7 GB. Er zullen drie 'smaken' Blu-ray Disc's uitkomen. De eerste is Blu-ray rewritable (BD-RE). Hierop kan men opnemen, weergegeven en wissen. Deze standaard is volledig beschreven en de eerste apparaten komen binnenkort op de markt. Daarnaast zullen er read-only (BD-ROM) en recordable (BD-R) schijfjes geproduceerd worden. De BD-ROM zal toegepast worden voor de distributie van hoge definitie speelfilms. De specificaties van deze twee laatste formaten zullen binnenkort vastgelegd worden. Na een studie van deze technische specificaties van het systeem worden in deze brochure de praktische toepassingen besproken: Blu-ray Disc Recording, SFFO, Portable Blue (3 cm schijfjes!), Blu-ray Disc PC, UDO en AOD.
Keywords: Electronica