Succesvol opvoeden : wegwijzer voor ouders van kinderen en tieners. - Adriaenssens, Peter, 1954- (Tielt : Lannoo, 2010)
De bekende Leuvense kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens is de auteur van verscheidene klassiekers over het opvoeden van kinderen en tieners. In dit hoorcollege, rijkelijk geïllustreerd met praktijkvoorbeelden, laat hij zien wat het recept is voor een succesvolle opvoeding. Wat is het basisingrediënt bij de opvoeding van kinderen? En hoe kan je puberende tieners het beste aanpakken? Voor ouders van zowel jonge kinderen als tieners is dit hoorcollege een schatkist vol adviezen en nuttige tips. INHOUD: I. OPVOEDEN VAN KINDEREN CD 1 1 Inleiding: Liefdevol opvoeden. Want enkel liefde volstaat niet 2 Ouders worden. Van man en vrouw naar mama en papa 3 Kind worden. Van lege doos tot vrijheidsstrijder 4 De kapstok van de opvoeding: leidinggeven en leren luisteren 5 Het basisingrediënt: aanmoediging CD 2 6 Straffen en negeren: geen taboe! Maar hoe? 7 Een gezinnetje zijn: leven met broer en zus 8 Aan de slag! Zo werkt het in de praktijk: aanmoedigingen, negeren, straffen 9 Slotbeschouwingen: a. Moet er nog een gezin zijn? b. Sprookjes: de drie biggen II. OPVOEDEN VAN TIENERS CD 3 1 Inleiding: de teloorgang van de jeugd? 2 Hoe ze begrijpen? Niet de geslachtshormonen maar de hersenen zitten aan het stuur 3 Ontwikkelen op een wiebelend evenwicht 4 Ging het vroeger daarom beter? De invloed van media, gsm en consumptie CD 4 5 De verdachte opvoeders: hun vrienden en vertrouwenspersonen 6 De gewenste opvoeder: de school 7 Het basisingrediënt: goede communicatie vroeger en nu 8 Aan de slag: de dagelijkse praktijk 9 Slot: Hou moed! Dat is wat we van Gepetto leren
Keywords: Opvoeding