Het blauwe goud : een interactieve verkenningstocht rond het water (Tielt : Lannoo, 2001)
De cd-rom 'Het blauwe goud' is een interactieve verkenningstocht naar het thema Water. De speler bevindt zich in een ruimteschip waarmee kan worden gereisd naar de Aarde, in het Universum en naar het Multimedia Centrum. Gedurende de reis worden alle denkbare vragen over water beantwoord, zoals: waarom is water zo belangrijk, welke rol speelt water in scheppingsverhalen, wat hebben regendruppels met oceanen te maken, wat is er te beleven onder water? In het ruimteschip bevindt zich een cockpitcomputer waarmee de speler zelf kan navigeren, bepaalde zones of objecten in het panorama activeren en ook de wereld onder water verkennen. Het Multimedia Centrum bevat een schat aan informatie, zoals een water-woordenboek, beelden van water over de hele wereld, waterfauna en -flora. Middels een zoekfunctie kan uitgebreide achtergrondinformatie worden opgevraagd over zes hoofdthema's rondom water. De cd-rom bevat veel informatie, diverse beelden en een groot aantal animaties. Het openingsscherm van
Deze cd-rom lijkt op het eerste gezicht niet veelbelovend. We zijn op Mars, de rode planeet beland en kunnen vier gebieden selecteren: het ontstaan van water op aarde, het ontstaan van water in het heelal, een multimediacenter in het kleedje van een ruimtestation en ten slotte een ruimteschip. De 3D-animaties zijn mooi, en de uitleg over het ontstaan van water in het heelal en op de aarde zijn aardig, maar het is pas wanneer we in het ruimteschip stappen of het multimediacentrum bezoeken dat de ware rijkdom van deze cd-rom zich aan ons ontvouwt. Vanuit de cockpit van dit ruimtetuig kunnen we doorheen plaats en ruimte over de aarde scheren en doen verbazingwekkende kennis op over allerlei aspecten van het blauwe goud. Water speelt een rol in cultuur, geschiedenis, mythologie, economie, ecologie op aarde -- water is de bron van alle leven. Vanuit het ruimtestation, het multimediacenter kan je iets gestructureerder opzoeken in verschillende thema's, die dan via dendrogrammen steeds gedetailleerder
Zijn uitgewerkt, maar je kan ook gewoon het register raadplegen. De animaties zijn meestal mooi verzorgd en vloeiend. De meeste topics beginnen met een korte gesproken introductie die duidelijk verstaanbaar is. Daarna kan je kiezen uit verschillende aspecten die beschreven en rijkelijk gellustreerd zijn. Je kan informatie op verschillende manieren opvragen en ook de interessante pagina's direct opslaan in een speciale map die op je bureaublad verschijnt. Dit is best handig, want al surfend terugkeren naar een interessante pagina die je even tevoren bezocht, is niet altijd even gemakkelijk en daarvoor moet je vaak terug naar af. Moeilijke termen worden in teksten rood aangeduid en worden, indien aangeklikt, duidelijk verklaard. Deze cd-rom heeft dus duidelijk veel multimedia-aspecten, in tegenstelling tot vele andere educatieve cd-roms, die opgevat zijn als een boek dat op een cd'tje is gebrand. Nu kan je urenlang ronddwalen en informatie vergaren en de volgende keer duik je gewoon opnieuw onder
In een heel andere richting en kom je nog meer te weten over de wondere wereld van water, het blauwe goud. Een bijgevoegd beknopt toelichtingsboekje geeft heldere gebruiksinstructies. Vanaf ca. 8 9 jaar.
Keywords: Hydrosfeer; Water; Waterbeheer; Waterfauna; Waterflora