OCMW (2004)
Aflevering 1 :- Maatschappelijk werkster Heidi bezoekt een wijk metOCMW-bejaardenwoningen. Ze hoorde klachten over de illegalekonijnenkwekerij van een bewoner.- Omdat Willy geen vaste verblijfplaats heeft, krijgt hij geen OCMWuitkering. Daarom is het OCMW al een tijd op zoek naar onderdak voorWilly.- Maatschappelijk werkster Ann krijgt bezoek van Ferdinand. Hij iswanhopig: z'n middenstandszaak zit aan de grond en z'n huis wordt morgenopenbaar verkocht.- Maatschappelijk werkster Heidi bezoekt het huis van een bejaarde man.Z'n huis is een puinhoop en de familie wil de man naar eenbejaardentehuis sturen. Maar dat ziet de betrokkene niet zitten.Aflevering 2 :- Vannacht is een leegstaand OCMW-huis gekraakt. Maatschappelijk werksterAnn gaat op onderzoek en vindt er een lijk.- Isabelle leidt aan koopdrang. Dankzij het OCMW leerde ze de tering naarde nering te zetten. Dat is al aardig gelukt. Maar er blijven momentenvan zwakte.- Omdat Willy geen vaste verblijfplaats heeft, krijgt hij geen OCMWuitkering.
Het OCMW zoekt al een tijd naar onderdak voor Willy en biedthem nu een plek aan in een opvangtehuis.- OCMW-maatschappelijk werkers Ali en Martine controleren een opvanghuisvoor asielzoekers. Ze zoeken illegale buitenlanders die hier in hetgeniep komen slapen.Aflevering 3 :- Vader Pintelon en z'n dochter komen bij het OCMW om hulp vragen. Hethuis van de dochter is gisteren afgebrand. De familie hoopt dat het OCMWsnel voor een vervangwoning kan zorgen.- Steuntrekker Moniek heeft zich aangemeld als alleenwonende. Maar hetOCMW vermoedt dat ze in 't geniep toch samenwoont met haar vriend. Alsdat klopt, dan moet ze 200 euro per maand inleveren. Maatschappelijkwerkster Sofie zoekt uit hoe de vork aan de steel zit.- Maatschappelijk werkster Ann helpt Kamiel met z'n pensioenaanvraag.Aflevering 4 :- Het Brugse OCMW verhuurt oude huisjes aan bejaarden. De mensen wonen erdicht bij elkaar en dat geeft soms wat lawaaihinder. Maatschappelijkwerkster Ann moet vandaag zo'n brandje blussen.- Steuntrekker Moniek heeft
Zich aangemeld als alleenwonende. Maar hetOCMW vermoedt dat ze in 't geniep toch samenwoont met haar vriend. Alsdat klopt, dan moet ze 200 euro per maand inleveren.- Maar hoe bewijs je dat iemand samenwoont? Maatschappelijk werksterSofie gaat opnieuw op huis-bezoek, op zoek naar sporen van een mannelijkemedebewoner.- De Filippijnse Victoria heeft problemen met haar Vlaamse echtgenoot.- Aan de OCMW-kassa krijgt Ren vandaag voor het eerst z'n uitkering. Hijheeft lang in de gevangenis gezeten en is net voorwaardelijk vrij.Maatschappelijk werkster Ann zal Ren begeleiden.Aflevering 5 :- Dirk probeert al jaren van de drank af te geraken en een job te vinden.Maatschappelijk werkster Ann probeert Dirk te overtuigen naar eenontwenningskliniek te gaan.- Maatschappelijk werker Herman gaat op huisbezoek bij Henk & Nina. Hetkoppel heeft vijf kinderen en moet binnen de maand uit hun huurhuis,omdat de eigenaar herstellingswerken wil uitvoeren. Maar het lukt henniet een ander huurhuis te vinden.- Pieter is een Engelse
Straatmuzikant. Hij is z'n gitaar kwijt, heeftgeen cent meer en hoopt dat het OCMW z'n reis naar Engeland wil betalen.- Patrick heeft geen job. Hij droomt van een muzikale carrire, maarvoorlopig lukt dat niet en daardoor heeft hij geen inkomen.Maatschappelijk werkster Sofie komt op bezoek omdat Patrick al enkelemaanden geen huishuur meer betaalt. Aflevering 6 :- Sasha is al 3 weken dakloos. Hij wil niet naar een opvangtehuis omdatdaar geen ruimte voor z'n kinderen is. Ook z'n hond mag daar niet binnen.Hij wil dus een gewoon huis. Maatschappelijk werkster Ann moet hetprobleem oplossen.- Patrick heeft geen job. Hij droomt van een muzikale carrire, maarvoorlopig lukt dat niet en daardoor heeft hij geen inkomen. De rechtbankveroordeelde hem om de achterstallige huur te betalen. En daarom besluitPatrick om op zijn manier het gezinsinkomen aan te dikken.Aflevering 7 :- In het OCMW-ziekenhuis gaat maatschappelijk werker Herman opziekenbezoek bij John. Naast gezondheidsproblemen heeft John ook eenandere kopzorg
Z'n vogel en kat zijn al de hele week alleen thuis.Zonder dat er iemand naar omkijkt.- Patrick heeft geen job. Hij droomt van een muzikale carrire, maarvoorlopig lukt dat niet en daardoor heeft hij geen inkomen en kan hij dehuur niet betalen. De huiseigenaar stuurt nu een deurwaarder om het gezinuit het huis te zetten. Maatschappelijk werkster Inge zal Patrick enPatsy helpen een nieuw huis te zoeken.- Dakloze Sasha kreeg een leegstaand OCMW-huisje. Het was eennoodoplossing voor n week. Maar drie maanden later zit Sasha nog altijdin datzelfde, wat vervallen huisje. Samen met maatschappelijk werksterAnn zoekt hij een geschikter woonst.- Rudy's invaliditeitsuitkering is deze maand voortijdig op. Hij hoopt opeen voorschot van het OCMW.Aflevering 8 :- Klusjesman Erik onderhoudt de sociale woningen van het OCMW. Vanochtendmoet ie een toilet herstellen.- Patrick heeft geen job. Hij droomt van een muzikale carrire, maarvoorlopig lukt dat niet en daardoor heeft hij geen inkomen en kan hij dehuur niet betalen. Binnen
Enkele dagen worden Patrick en zijn gezin uithun huurhuis gezet. Het OCMW biedt hen - bij wijze van noodoplossing -een klein appartement aan.- Maatschappelijk werkster Heidi gaat op visite bij de weduwe Antigone.Antigone wil niet naar het rusthuis. Heidi zoekt nu uit of ze thuishulpnodig heeft.
Ca. 150 min.
Keywords: Maatschappelijk werk; OCMW en hulpverlening; OCMW -- Brugge