Het menselijk lichaam [ DEEL 1 ] (1998)
'The human body' is een magistraal televisieproject waarin de BBC in acht afleveringen de zeven stadia van de menselijke ontwikkeling in beeld brengt. Het begint allemaal met de eisprong en de conceptie van een embryo en eindigt met de doodstrijd van een 63-jarige man met maagkanker. Door de ambitieuze opzet, de ingezette mensen en middelen, de revolutionaire opnametechnieken en het verbluffende resultaat is The human body wellicht de definitieve documentaire reeks geworden over Het menselijk lichaam. Aan de serie werd twee en een half jaar gewerkt door de BBC en allerlei medische instituten en wetenschappelijke organisaties uit heel de wereld. Niet alleen de mechanica van het menselijke lichaam wordt bestudeerd maar ook datgene wat van dat lichaam mensen maakt: onze intelligentie en emoties. Een openbaring en een les in bescheidenheid voor al wie meent zijn eigen lichaam te kennen.Aflevering 1: Het levensverhaal'The human body' heeft een introductie om u tegen te zeggen. De toon is meteen gezet voor een 7 weken durende exploratie van het wezen 'mens'. Honderd mensen lopen in hun blootje in een lange rij en door een bos. Elke mens in deze 'line up' verschilt in leeftijd precies één jaar van de mensen voor en achter hem. De levenslijn begint bij 1 jaar en eindigt met iemand van 100 jaar. Herkent u uw leeftijd?Aflevering 2: Het alledaagse mirakelIn 'Het alledaagse mirakel' ziet u de chaos van spermacellen die zich een weg banen door de met dodelijke zuren beklede wanden van de vagina. U ziet hoe slechts één op miljoenen zaadcellen uiteindelijk het eitje bereikt, hoe de conceptie plaatsvindt en - voor de allereerste keer close up gefilmd - hoe de eicel zich splitst. Door verschillende stilstaande beelden na elkaar te plaatsen, wordt de illusie van beweging gecreëerd. Zo ziet u de eisprong en de verplaatsing van de eicel door de eileider. De 'tijdversnellingsfotografie' zorgt voor spectaculaire beelden. In minder dan één minuut ziet u de lichamelijke veranderi
Ca. 200 min.
Keywords: Kleuters; Ontwikkelingspsychologie; Pasgeborenen; Peuters; Puberteit; Tieners; Zuigelingen; Zwangerschap