Villa Avondroze (1999)
Eind jaren negentig wordt in Amsterdam het L.A. Rieshuis geopend. In deze aanleunwoningen kunnen oudere homoseksuelen hun oude dag slijten: een unicum in de wereld. Er blijkt sterke behoefte te zijn aan dergelijke woonprojecten, omdat de bestaande bejaardenvoorzieningen veel homoseksuele en lesbische ouderen afschrikt. Over de start van het L.A. Rieshuis - genoemd naar de homoseksuele politicus L.A. Ries - en de verhalen van de eerste bewoners werd in 1999 een ontroerende documentaire gemaakt: Villa Avondroze, die nadien ook in tal van andere landen wordt uitgezonden, van Finland tot Amerika. Over deze documentaire schrijft NRC Handelsblad: 'De vier personages die de documentaire dragen, zijn stuk voor stuk zo beeldend dat na de vijftig minuten die Villa Avondroze duurt, de indruk overblijft naar het eerste deel van een gespeelde serie te hebben gekeken.'
Ca. 45 min.
Keywords: Homoseksualiteit; Ouderenzorg -- Nederland