Jehovah of een operatie? (2006)
De 15-jarige Krystie leidt aan ataxie van Friedreich, een genetische aandoening die haar hele zenuwsysteem aantast. Ze zit in een rolstoel, spreekt moeilijk en heeft last van haar hart. Haar ruggengraat begint scheef te groeien en een operatie dringt zich op. Het is een zware ingreep die haar zelfs zou kunnen verlammen. En er is nóg een complicatie. Krystie en haar moeder Molvia zijn getuigen van Jehovah. Hun geloof staat geen bloedtransfusies toe. Het kan echter dat Krystie tijdens de operatie een bloedtransfusie moet krijgen. Wat denkt Krystie hierover en hoe staat de rest van de familie hier tegenover? Gaat de operatie door? Hoe moet een dokter reageren en wat zijn zijn plichten? In het verleden zijn er al verschillende rechtszaken aangespannen tegen dokters die tegen de wil van de patiënt toch bloed hebben toegediend. In Krysties geval kunnen er op voorhand afspraken gemaakt worden met de dokter, maar door wie worden die bepaald? Zowel de dokters als de getuigen van Jehova willen hun verplichtingen nakomen. Deze documentaire volgt Krystie, die op jonge leeftijd met deze dilemma's geconfronteerd wordt.
Ca. 39 min.
Keywords: Ataxie van Friedreich; Bloedtransfusies; Jehova's Getuigen; Medische ethiek