Iedereen aan de Rilatine. (2008)
'Ik had heel slechte punten op school en leerkrachten zeiden dat ik ging blijven zitten. Ik kon niet langer dan een kwartier achter mijn boeken zitten. Een vriend van mij pakte Rilatine. Ik ben dan op internet naar het woord 'ADHD' gaan zoeken. Daar stond een lijst met kenmerken: chaotisch, niet goed kunnen concentreren,. en ik zei: 'dat ben ik'. Ik dacht toen om die Rilatine te proberen, je weet maar nooit. De eerste keer dat ik het nam kon ik 3 uur aan een stuk studeren.' Aan het woord is Laura, een laatstejaars middelbaar onderwijs. In deze reportage getuigt ze over haar ervaringen. Laura maakt deel uit van de groeiende groep scholieren die Rilatine zijn gaan nemen zonder dat ze echt grondig zijn onderzocht op ADHD, voluit Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Op nauwelijks vijf jaar tijd is de consumptie van Rilatine meer dan verdubbeld. Nochtans is Rilatine geen snoepje. Het is een amfetamine en figureert op elke circulerende dopinglijst. Een recent onderzoek van de VUB wijst uit dat Rilatine zelfs extreem prestatiebevorderend is. Een atleet die bij hoge temperaturen een extreme inspanning doet, verlegt onder invloed van Rilatine gevoelig zijn grenzen. Dat is niet zonder risico. Onder invloed van Rilatine laat de sporter zijn lichaamstemperatuur oplopen tot een ongezond hoog niveau. Rilatine zorgt voor een euforisch gevoel waardoor de sporter zijn natuurlijke grenzen niet langer respecteert. Toch kan Rilatine helpen als een kind echt ADHD heeft, daar is zowat iedereen het over eens. Naar schatting hebben vijf procent van de kinderen het syndroom. Maar in bepaalde regio's - Kortrijk, bijvoorbeeld - zijn er klassen waar vijf op twintig kinderen aan de Rilatine zitten, vijfentwintig procent dus. Deze reportage probeert een uitleg te vinden voor die explosie. Professor Jan De Maeseneer van de Universiteit Gent : "Men ziet ADHD als een soort oplossing voor ieders probleem. Als het nu een ADHD-kind is, dan zijn we eruit? Bij elk afwijkend gedrag in de kl
Ca. 30 min.
Keywords: ADHD -- Kinderen; Rilatine