De toekomst voor een tienermoeder (2008)
De negentienjarige tienermoeder Stee-sie woont samen met haar driejarige dochtertje Desteneysha in een HAT-eenheid (HAT= Huisvesting Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens, wooneenheden in Nederland) in de Bijlmer(meer), een wijk in Amsterdam. Het is een woning van jeugdzorg. Stee-sie kon, na de bevalling, niet langer bij haar moeder in huis blijven wonen. Twee kapiteins op één schip werkte niet voor moeder en dochter. Sandra, Stee-sie's moeder wilde niet meer dat haar dochter en kleinkind bij haar in huis woonde. Even heeft Stee-sie met haar kind gezworven. Nu woont ze sinds een half jaar in de HAT-eenheid van jeugdzorg. Onder begeleiding van maatschappelijkwerkster Sandra, werkt Stee-sie aan haar toekomst. De HAT-eenheden waar Stee-sie woont, zijn er om tienermoeders een half jaar tot een jaar onderdak te bieden. Daarna moeten de tienermoeders doorstromen naar zelfstandig wonen. Dan moeten ze ook huur betalen voor hun onderdak. Stee-sie wil het liefst zo snel mogelijk naar een zelfstandige woning. Maar ze heeft een groot probleem. Ze heeft schulden. En als je schulden hebt, kom je niet in aanmerking voor zo'n woning. Het risico is te groot dat de huur niet betaald wordt. Dus moet Stee-sie haar schulden afbetalen, maar waarvan? De tijd begint te dringen, want veel langer kan ze niet in de HAT-eenheid blijven wonen. Als ze niet in aanmerking komt voor een zelfstandige woning moet ze toch de woning van jeugdzorg verlaten. Er zijn dan drie oplossingen: terug naar haar moeder, zwerven of ze kan naar een speciale afdeling van het Leger des Heils.
Ca. 24 min.
Keywords: Jeugdzorg -- Nederland; Maatschappelijk werk; Tienermoeders