How to live to 101 without trying? (S.l. : s.n., 2008)
BBC- documentaire uit de reeks Horizon over het geheim van een lang en gelukkig leven. Honderd worden en je nog goed en gezond voelen: dromen we daar niet allemaal van? Wetenschappers breken zich er al eeuwen het hoofd over, maar toch wordt de gemiddelde Amerikaan nog altijd maar 76 en de doorsnee Europeaan niet veel ouder. Er blijken nochtans een aantal gemeenschappen te bestaan waar de levensverwachting makkelijk 10 tot 20 jaar hoger ligt. Ouderdomsziekten als kanker en Alzheimer en hartkwalen komen er nauwelijks voor en menige honderdjarige ziet er daar 70 uit. Mensen leven er zelfstandig tot op hoge leeftijd en sommigen hebben bewezen dat je zelfs op je 100 nog een marathon kan lopen, waterskieën of karate beoefenen. Wat is hun geheim? Dat probeert deze documentaire te achterhalen door een aantal mensen uit deze gemeenschappen te volgen om aan de hand van hun genetische achtergrond, levensstijl en dieet te ontdekken wat hen zo anders maakt. Zo maken we kennis met Ushi, een Japanse vrouw van 103 die nog altijd geniet van haar dagelijkse kopje saké, en met de Californische Marge, die zich de aardbeving van San Francisco in 1906 nog levendig herinnert.
Ca. 50 min.
Keywords: Gerontologie; Gezondheid -- Ouderen; Levensverwachting