Ik slaap met mijn zuster (2008)
In de documentaire Ik slaap met mijn zus wordt n van de laatste taboes aangesneden: incest. We maken we kennis met de Schotse Nick en Danielle en de Amerikaanse Tom en Stefanie. Beide koppels werden verliefd ondanks het feit dat ze familie zijn van elkaar. Nick (27) en Danielle (22) zijn elkaars halfbroer en -zus. Ze hebben dezelfde moeder, maar groeiden afzonderlijk op, zonder iets van elkaars bestaan af te weten. Nick werd immers opgevoed door pleegouders. Toen Nick en Danielle jaren later herenigd werden, voelden ze zich meteen tot elkaar aangetrokken. Hun kietelgevechten en intieme gesprekken evolueerden al snel tot een liefdesrelatie en drie weken nadat ze elkaar ontmoetten, hadden ze in het grootste geheim voor het eerst seks met elkaar. Niet lang daarna komt hun geheim uit, wanneer ze betrapt worden door hun beider moeder. Die klaagt Nick en Daniella aan voor incest, een misdrijf waarvoor je in Groot-Brittanni een levenslange gevangenisstraf kunt krijgen. Sleeping With My Sister
Toont hoe Nick en Danielle met zichzelf in het reine proberen te komen en hoe ze bang afwachten welke juridische prijs ze voor hun liefde zullen moeten betalen. Nick en Danielle zijn in de war. Hun vrienden en familie keuren hun relatie af, maar het koppel stelt zichzelf ook vragen. Nick: "Wanneer je slaapt met je kleine zusje denk je: Wablief? Wat gebeurt hier?, maar tegelijkertijd kwamen er zo'n intense gevoelens bij kijken dat het heel natuurlijk aanvoelde. Het voelde niet verkeerd aan. Verwarrend? Dat wel. Maar verkeerd? Neen." Ook de Amerikaanse Tom (40) en Stefanie (37) zijn ook tot over hun oren verliefd op elkaar. Ook zij zijn halfbroer en -zus en groeiden afzonderlijk op. Tom werd bij zijn geboorte meteen geadopteerd en pas drie jaar geleden ontmoette hij zijn zus voor het eerst. Ondanks het feit dat zowel Tom als Stefanie vijftien jaar getrouwd waren en elk drie kinderen hadden, verklaarden ze elkaar hun liefde. Tom: "Op een dag stuurde ze me een e-mail, waarin ze zei dat ze 'vreemde
Gevoelens' voor me had. Daardoor durfde ik haar te vertellen dat ik van haar hield. We waren allebei vreselijk van de kaart en dachten: dit is gekkenwerk! Hoe zal dit ooit werken? Wat moeten we doen?" De documentaire toont hoe Tom en Stefanie greep proberen te krijgen op die vraag en hoe ze zich stilaan beginnen voor te bereiden op een leven met elkaar. Genetic Sexual Attraction (GSA) is het fenomeen dat waarschijnlijk aan de basis ligt van de onverwachte aantrekkingskracht tussen Nick en Danielle, en Tom en Stefanie. GSA is een fenomeen dat soms opduikt wanneer naaste familieleden die niets afwisten van elkaars bestaan en afzonderlijk zijn opgegroeid, elkaar ontdekken. Het ontdekken van een nieuw familielid en de eerste ontmoeting daarna kunnen met zulke extreme en intense emoties gepaard gaan, dat ze verward worden met seksuele aantrekkingskracht. GSA kan zowel voorkomen bij (half)broers en -zussen als bij ouders en kinderen. In sommige gevallen volgt er een liefdesrelatie. Volgens dokter Maurice
Greenberg, een expert in GSA, is Nick een typisch geval van iemand die getroffen is door GSA. Hij benadrukt dat het geen zin heeft om iemand als Nick te vervolgen, maar toch hangt er Nick en Danielle een gevangenisstraf boven het hoofd. Ik slaap met mijn zus werpt kritische vragen op over de huidige incestwet. Koppels die familie zijn van elkaar, kunnen gestraft worden, zelfs als ze volwassen zijn en beiden instemmen met de relatie. Tom en Stefanie hopen daarom dat GSA-koppels binnenkort wl zullen aanvaard worden. Tom zegt: 'Ik snap niet welke misdaad wij hebben begaan. Wij zijn gewoon twee mensen die elkaar graag zien.'
Ca. 34 min.
Keywords: Broer-zusrelatie.; Genetic Sexual Attraction; Incest