Uitbehandeld maar niet opgegeven. (2008)
De Nederlands-Duitse psychiater Detlef Petry werkt op de langverblijf-afdeling van Vijverdal. Ook al zijn de psychiatrische patiënten uitbehandeld, dat betekent voor hem niet dat ze zijn opgegeven. Petry luistert naar hen en gaat mee in hun gekte. Hij neemt ze mee uit winkelen, viert Sinterklaas met ze en gaat met ze op zoek naar plekken die hun dierbaar zijn. Voor Petry staat niet de patiënt, maar de mens centraal. De deur van zijn kantoor staat altijd voor hen open. Zo veel mogelijk probeert hij het gebruik van medicijnen te voorkomen. Niet de patiënten wegstoppen en platspuiten, maar juist op een gelijkwaardige manier met ze omgaan.Petry emigreerde vijfentwintig jaar geleden vol idealen naar Nederland. Hij verzette zich tegen het optreden van de machthebbers en de geringe tolerantie in Duitsland. Voortdurend was hij bezig met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Waarom werd de oorlog verzwegen en verdrongen? Waarom wilde men de feiten niet onder ogen zien? Petry's betrokkenheid met
WO II wordt mede ingegeven door zijn achtergrond. Zijn vader was als SS'er in Nederland direct betrokken bij de oorlog. Met zijn emigratie naar Nederland wilde Petry zijn eigen 'Wiedergut-machung' uitvoeren. Als Duitser, maar ook als psychiater. De nazi-artsen en psychiaters waren in de oorlog verantwoordelijk voor de massamoord op tienduizenden psychiatrische patiënten. 'Uitbehandeld, maar niet opgegeven' toont de lange zoektocht van Petry naar de mens achter de chronisch psychiatrische patiënt. We volgen in deze 2-delige documentaire Jean-Marie (deel 1) en Marian (deel 2). Jean-Marie werkt op de grote vaart, raakt verslaafd drugs en eindigt in een psychose. Hij hoort stemmen en wordt agressief. Marian leeft al 20 jaar in haar eigen waanwereld. Ze hoort voortdurend stemmen in haar hoofd en is zwaar depressief. Met 150 andere patiënten wonen Jean-Marie en Marian in psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht. Allemaal zijn ze opgegeven door de reguliere psychiatrie. Groepsgesprekken
Dagtherapien en medicijnen hebben voor hen geen enkele zin meer.
Deze versie is een geactualiseerde versie van de documentaire uit 2004.
Ca. 74 min.
Keywords: Chronische psychiatrische patiënten