Krachtpatsers : kleuters ontdekken techniek en wetenschap. - Van Houte, Hilde, ....-; Remerie, Thomas, 1976-; Devlieger, Kirsten, 1984-; Ollieuz, Tom, ....- (Antwerpen : Zwijsen, 2010)
Een dynamische samenleving heeft creatieve en innovatieve denkers nodig, goed geschoolde wetenschappers en technici. Het stimuleren van een positieve houding ten opzichte van wetenschap en techniek bij jonge kinderen is dan ook noodzakelijk om hen op latere leeftijd te laten kiezen voor wetenschap en/of techniek. Maar ook het stimuleren van de interesse voor wetenschappelijke en technische aspecten van het leven van alledag bij alle kinderen en jongvolwassenen heeft ook grote maatschappelijke meerwaarde. Als leerkracht in het kleuteronderwijs heeft u hierin uiteraard ook een opdracht. Met Krachtpatsers heeft u een ideaal instrument in handen. U wordt uitgedaagd om met de kleuters aan de slag te gaan. U krijgt een degelijke ondersteuning bij het begeleiden van wetenschap en techniek in de klas. > stimuleren van een onderzoekende houding bij kleuters > kleuters aandachtig maken voor de wondere wereld van wetenschap en techniek in hun eigen leefwereld > inspelen op aspecten van alledaagse gebeurtenissen > beginnende technische geletterdheid bij kleuters aanmoedigen > werken aan ontwikkelingsdoelen uit verschillende leergebieden > open aanpak, veel initiatief van kleuters mogelijk > geen strak te volgen verloop van activiteiten > duidelijke ondersteuning van de begeleider Rond twintig verhalen van Jip en Janneke uit het boek 'Een jaar met Jip en Janneke' zijn er activiteiten uitgewerkt die rechtstreeks voortvloeien uit hun belevenissen of die met de krachten of de technische systemen te maken hebben.
Doos bevat: 7 boekdeeltjes (1 gebruikswijzer; 4 krachtdelen: windkracht, waterkracht, spierkracht, zwaartekracht; 1 activiteitenboek (voorlezen uit Jip en Janneke); 1 activiteitenboek: technische systemen); 10 grote full color platen 'technische systemen'; 99 stappenplankaarten; 7 hanteerkaarten; 2 opdrachtkaarten; 5 onderzoekskaarten; 1 knipkaart; 5 kopieerkaarten - Krachtpatser
Didactisch materiaal.
Keywords: Technologische opvoeding -- Kleuteronderwijs; Wetenschappen -- Kleuteronderwijs